Brokerii asteapta sa se termine scandalurile politice pentru ca investitorii sa revina pe Bursa

Autor: Rares Jitianu 27.10.2009

Brokerii au pierdut ocazia sa-si refaca veniturile si sa mai recupereze din pierderi pe final de an, dupa ce criza politica i-a alungat pe investitori din piata si a determinat din nou scaderea tranzactiilor de pe Bursa.

Dupa doua luni de activitate mai intensa pe Bursa s-a instalat din nou apatia, iar societatile de brokeraj se indreapta catre cel mai prost an din 2004 incoace.

Asta desi in mod traditional lunile de toamna si, in special, perioada raportarilor financiare, sunt marcate de lichiditate in crestere si o activitate mai intensa a investitorilor.

Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, crede ca o buna parte din problema lichiditatii scazute este reprezentata de criza politica interna, in conditiile in care pe plan international pietele financiare inregistreaza o evolutie ascendenta pe termen scurt.

"Majoritatea investitorilor, atat cei locali, cat si investitorii straini, asteapta in momentul de fata rezolvarea crizei politice. Investitorii devin nervosi in conditiile in care pe plan extern pietele au inregistrat cresteri importante si se asteapta o corectie, insa nu se stie cand va veni aceasta, iar pe plan intern criza politica se prelungeste", spune Pasol.

Acesta spune ca spre deosebire de situatia din luna iulie, atunci cand piata a inregistrat o scadere drastica de lichiditate pentru doua saptamani, in momentul de fata aceasta depreciere are motive intemeiate.

"Criza politica a afectat in mod vizibil lichiditatea din piata. Pe plan international rezultatele financiare sunt bune, dar se observa o reticenta la a investi in Romania. Investitorii care au actiuni le pastreaza pentru a beneficia de un context international, in vreme ce aceia care doresc sa cumpere actiuni asteapta rezolvarea problemelor politice", spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.

In aceste conditii, luna octombrie se anunta a fi cea mai slaba din ultimele opt in privinta randamentelor obtinute de investitori, SIF-urile tranzactionandu-se in scadere fata de finele lunii septembrie.

Casele de brokeraj nu considera ca vor avea probleme pe termen scurt, deoarece bugetele pentru acest an au fost construite pe scenarii pesimiste.

"La noi bugetul de venituri si cheltuieli este realizat, pentru ca am fost destul de speriati la inceputul anului si am luat in considerare un scenariu pesimist. Ne pregatiseram de mult mai greu si am luat in considerare drept etalon pentru buget luna februarie la care am adaugat un maxim de crestere de 20% pentru acest an. Din acest motiv suntem pregatiti pentru criza politica actuala. Practic, pe un termen mediu de pana la sase luni, criza politica si lichiditatea scazuta nu ne afecteaza", spune Molnar.

Pentru piata de brokeraj insa, anul acesta a fost cel mai slab din ultimii cinci ani, in conditiile in care valoarea tranzactiilor zilnice a continuat sa scada, dupa ce anul trecut se injumatatise, desi Bursa a revenit pe crestere si actiunile au adus castiguri semnificative raportat la finalul anului trecut.

Indicele BET a castigat de la inceputul anului aproape 60%, in timp ce pe SIF-uri cresterea se apropie de 80%.