Cine te invata sa vorbesti limba lui Shakespeare

Autori: Adriana Rosoga , Andreea Mioara Neferu 29.10.2009

Intr-un an in care criza a lovit puternic firmele mici si mijlocii, Andreea Neamtu (26 de ani) si Valentina Dutescu (25 de ani) au pornit propriile afaceri de organizare de cursuri de limbi straine si traduceri autorizate. Investitiile se ridica la cateva mii de euro pentru inchirierea de birouri si promovare.



Absolventa a Facultatii de Limbi Straine din cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir, Andreea Neamtu (26 de ani) a considerat ca are suficienta experienta pentru a porni un business pe cont propriu dupa ce timp de doi ani a lucrat ca trainer de limba engleza pentru angajatii unor companii ca ING, Heineken sau Coca-Cola. Astfel a aparut la inceputul acestui an My Sobre, companie care organizeaza cursuri de limba engleza pentru toate nivelurile de pregatire.

"Timp de aproape doi ani am lucrat cu firme mari, iar acest lucru m-a ajutat sa-mi perfectionez metodele de predare, sa lucrez in diferite conditii, cu grupe de marimi diferite, astfel incat dupa aceasta perioada eram foarte sigura pe ceea ce stiu si pot sa fac. M-au ajutat si cursurile de formare pe care le-am urmat, pregatirea pentru examenul de certificare Cambridge si am fost sustinuta in permanenta de catre familie si prietenii apropiati", spune Andreea Neamtu, directorul firmei My Sobre din Bucuresti.

Primii cursanti au venit prin intermediul cunostintelor, dar si al publicitatii realizate prin anunturi postate pe internet si prin flyerele impartite la scoli.

"In contextul crizei economice riscul a fost major, insa am luat-o ca un avantaj pentru acest domeniu. Am inceput avand cativa clienti, ceea ce mi-a dat curaj. In plus, multe persoane si-au pierdut slujbele sau sunt permanent in riscul de a o face, iar angajatorii au devenit din ce in ce mai pretentiosi, selectandu-si cu foarte mare atentie viitorii angajati. Si cum majoritatea firmelor lucreaza cu persoane straine, engleza a devenit un fel de rau necesar. Asa ca oamenii cauta sa-si formeze sau sa-si imbogateasca cunostintele de limba engleza, iar pentru acest lucru cea mai eficienta metoda este de a urma un curs", spune Andreea. Actele pentru infiintarea firmei au fost gata in trei saptamani, iar investitia initiala s-a ridicat la 5.000 de euro.

Locul trebuie sa fie cat mai accesibil

"Am pornit singura, reusind sa tin toate cursurile, iar din septembrie m-am asociat cu prietenul meu si astfel am reusit sa inchiriem un sediu unde sa tinem cursuri pentru persoane fizice. Suma investita reprezinta banii pentru birourile pe care le-am inchiriat si costul de achizitionare a mobilierului. Pe parcurs cheltuielile cele mai insemnate sunt cele de publicitate. Spatiul l-am inchiriat intr-o zona unde nu existau alte firme de profil si asta consider ca ne-a ajutat foarte mult in gasirea primilor clienti. Principala cerinta referitoare la zona a fost apropierea de o gura de metrou pentru a fi cat mai accesibili", mai spune Andreea Neamtu.

Firma ofera cursuri de limba engleza pentru adulti (persoane fizice si firme), pentru tineri si servicii de traducere autorizata. "Engleza pentru adulti include engleza generala si engleza de afaceri - in orice domeniu. Metoda de baza este conversatia. Grupele au un numar de maxim sapte persoane astfel incat fiecare cursant sa aiba suficient timp pentru conversatie. Pentru tineri avem pregatire pentru examene - bacalaureat, admitere la facultate - sau cursuri de engleza generala", mai spune directorul My Sobre.

Pana la sfarsitul anului compania intentioneaza sa mai angajeze un profesor.

Pretul unui curs pentru copii porneste de la 170 de lei, in timp ce un adult incepator plateste 230 de lei. Durata unui curs este de o luna cu frecventa de trei ori pe saptamana sau de sase saptamani cu o frecventa de doua ori pe saptamana cu posibilitatea de achitare in doua rate a banilor.

Concurenta este puternica

Pe piata organizarii de cursuri de limbi straine concureaza pe langa firmele mici companii de renume, iar concurenta este foarte puternica. "Sunt firme care activeaza de ani buni si care, automat, si-au creat o faima si o gama de clienti. Cei care au inceput inainte si imediat dupa 2000 au putut creste mult mai repede deoarece cereri erau multe, dar firme de domeniu putine. Cred ca mai putin de 40% din piata era acoperita. Acum este mai greu, insa nu m-am temut de aceasta concurenta. Ea reprezinta o provocare, un factor ce ma incurajeaza mereu sa lupt si mai mult si, atata timp cat sunt foarte sigura de calitatea cursurilor pe care le tin stiu ca voi reusi. Oamenii multumiti mereu se vor intoarce si te vor recomanda si altora", considera directorul My Sobre.

Andreea Neamtu estimeaza o cifra de afaceri in primul an de circa 18.000 de euro. "Am luat in considerare perioadele de vacante in care frecventa inscrierilor scade considerabil - in special vara."

Tot in acest an, in martie a fost infiintata firma Dagmar D.V. din Craiova la initiativa Valentinei Dutescu (25 de ani) si a tatalui sau, Viorel Dutescu (51 de ani), care activeaza in trei domenii, avand un centru pentru traducere, tehnoredactare si apostilare Haga, unul pentru formare profesionala a adultilor (diferite cursuri), dar si un centru pentru activitati extrascolare si recreative destinate copiilor.

"Atunci cand m-am gandit sa incep o afacere, domeniul traducerilor a fost evident primul lucru la care m-am gandit, in conditiile in care meseria mea este chiar cea de traducator", spune Dutescu. Experienta pedagogica pe care cei doi antreprenori au acumulat-o anterior (Viorel Dutescu a fost profesor de istorie-filozofie, iar fiica sa a predat limbi straine in timpul facultatii) a fost principalul motiv pentru care au ales sa ofere si servicii de formare profesionala. Valentina Dutescu a urmat in Bucuresti cursul de formator si formator de formatori, singurul titlu certificat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei pentru a putea preda adultilor.

Totodata, ideea crearii unui centru pentru activitati extrascolare si recreative ii apartine tatalui sau, insa a fost influentata si de faptul ca fratele Valentinei Dutescu are doar opt ani.

Investitia totala in aceasta afacere este estimata la circa 30.000 de euro.

Spatiul in care se desfasoara activitatile firmei este o casa inchiriata, cu o curte de peste 700 de metri patrati. Cursurile destinate adultilor se desfasoara in sali amenajate cu table, flipchart-uri, calculatoare si birouri, insa exista si o sala dotata cu canepele destinata cursurilor de tip meditatii. "Momentan construim o alta sala special pentru copii, unde acestia sa poata urma cursuri de arte plastice, sa organizeze petreceri aniversare si tematice sau sa desfasoare activitati de aerobic, dans modern", spune tanara intreprinzatoare.

La lansarea pe piata, Dagmar a venit cu un concept nou in Craiova, si anume ridicarea si predarea documentelor traduse la domiciliul clientului. Dupa jumatate de an de la infiintare, firma a inceput sa ofere si cursuri de formare profesionala si ateliere destinate copiilor.

Cursuri de limbi straine, chitara clasica sau dans hip-hop

Adultii pot beneficia de cursuri de limbi straine (engleza, franceza, germana, spaniola si italiana), dar si de cursuri de initiere in utilizarea calculatorului. Totodata, firma organizeaza cursuri recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei de auditor si manager in domeniul calitatii sau al mediului.

Copiii se pot bucura, de asemenea, de cursuri de limbi straine, de chitara clasica sau de dans hip-hop. Momentan exista numai doi angajati, traducatorii, profesorii si instructorii fiind colaboratori ai firmei.

Tariful unui curs de limba germana, spre exemplu, variaza intre 275 lei pentru nivelul incepator si 450 lei pentru avansati, in timp ce un curs de limbaj tehnic in germana costa 540 lei. Grupele sunt compuse din opt pana la cel mult zece cursanti, iar acestia au posibilitatea de a plati in doua sau trei rate cursurile, ce au o durata de trei luni. "Ne adresam tuturor, de la copii de cinci ani pana la adulti de peste 50 de ani care doresc sa invete sau sa aprofundeze diverse domenii", spune Valentina Dutescu despre clientii tinta ai companiei.

Perspectivele pe termen scurt ale firmei sunt amenajarea completa a unui loc de joaca pentru copii, iar pe viitor se doreste extinderea activitatilor si in alte localitati, in conditiile in care exista foarte multe cereri in acest sens, potrivit intreprinzatoarei.

Pana la sfarsitul anului acesta, Valentina Dutescu si tatal ei spera sa amortizeze o parte din investitii, estimand ca in anul 2010 compania va inregistra o marja de profit de pana la 10%.

My Sobre

Dagmar D.V.