Decizia BNR, intre stimularea creditarii si cearta politica

Autor: Liviu Chiru 01.11.2009

Bancherii si analistii au din nou opinii diferite in privinta deciziilor de politica monetara pe care BNR le-ar putea lua in sedinta de marti, dupa ce la precedentele sedinte piata a anticipat cu destula exactitate miscarile.
Viziunile bancherilor si analistilor merg acum de la mentinerea neschimbata a dobanzii-cheie la 8% pe an, precum si a rezervelor minime obligatorii, pana la reducerea cu un punct a dobanzii si relaxarea rezervelor.
Analistii BCR, cea mai mare banca locala, considera ca BNR va mentine dobanda la 8% pe an, dar anticipeaza o reducere a ratei de consituire a rezervelor minime in valuta. Printr-o astfel de masura, BNR ar elibera sume in euro, pe care bancile le-ar putea canaliza catre o eventuala emisiune de obligatiuni in euro a Ministerului Finantelor, dupa modelul aplicat deja in vara. Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING, vede probabila o reducere a dobanzii-cheie cu un sfert de punct procentual, pana la 7,75% pe an si mentinerea rezervelor minime obligatorii la lei la 15% din pasivele cu scadente mai mici de doi ani.
"Dobanzile mari franeaza revenirea creditului pentru sectorul privat, dar sunt o problema importanta si pentru sectorul public. Avand in vedere nevoile de finantare ale Bugetului, consideram ca BNR va proteja mai putin leul, pentru a evita aparitia unor tensiuni pe piata monetara. Altfel, Ministerul Finantelor va trebui sa plateasca randamente mai mari pentru a obtine lichiditati", spune Chidesciuc.
Bancherii invitati la un seminar pe tema creditarii organizat saptamana trecuta de ZF si CEC Bank au aratat ca BNR va mentine politica monetara neschimbata, pe fondul crizei politice. Totusi, ei au subliniat ca ar fi nevoie de reducerea rezervelor minime la lei, dar si de scaderea dobanzii, pentru incurajarea creditarii in lei.