Petrolistii au detronat bancherii si aviatorii in topul celor mai bine platiti angajati din Romania, in septembrie

Ziarul Financiar 04.11.2009

Salariul mediu net din luna septembrie a fost de 1.359 de lei, in crestere usoara fata de luna similara a anului trecut, angajatii din industria petrolului si gazelor naturale reusind sa ocupe in premiera prima pozitie in topul celor mai bine platiti muncitori din Romania, in dauna bancherilor sau a angajatilor din transporturile aeriene, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica.

"Este de retinut ca in ierarhia celor mai bine platite activitati, intermedierile financiare si transporturile aeriene au cedat locul 1 industriei de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, inregistrand un nivel brut de 5068 lei mediu pe salariat", se arata in comunicatul INS.

Astfel, petrolistii au inregistrat un slariu mediu net de 3.600 de lei, devenind cel mai bine platiti angajati din Romania, in luna septembrie. Angajatii din sectorul de intermedieri financiare au obtinut un salariu mediu de 2.994 de lei, in scadere cu 1,5% fata de luna precedenta. In transporturi aeriene, slariul mediu net a fost de 3.354 de lei. Cel mai prost se castiga in continuare in domeniul confectiilor, unde salariul mediu nominal net a fost de 788 de lei.

Fata de septembrie 2008, salariul mediu net a crescut cu 4,9%, in timp ce fata de august 2009, avansul a fost de doar 0,8%. Evolutia fata de luna august vine ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari.