Realitatea bursei locale se regaseste in volumele de tranzactionare

Autor: Vlad Anastasiu 05.11.2009

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, cel mai mare avans inregistrandu-l societatile financiare, de aproape 3,9% fata de referinta. Indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata au urcat cu putin peste 1%, in timp ce societatile din sectorul energetic au avansat cu doar 0,6% peste referinta.
Brokerii sunt de parere ca sentimentul din piata este unul foarte prost, aprecierile fiind date exclusiv de cresterile pietelor externe cu care piata locala se coreleaza. Interesul real pentru Bursa de la Bucuresti este dat de volumul de tranzactionare, care in ultimele doua saptamani a fost in continua scadere, adauga acestia.
"Sentimentul pe piata locala este unul prost. Piata si-a pierdut din reperele interne, iar acum tot ce se tranzactioneaza se tranzactioneaza corelat direct cu pietele externe. Urca ei, urcam si noi. Cred ca realitatea pietei locale se regaseste de fapt in volumele de tranzactionare, care sunt in continua scadere, si nu in cresterile sustinute de pietele externe", a declarat Ciprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediere Broker din Cluj.
Rulajul din sedinta de ieri s-a ridicat la doar 3,2 mil. euro, pe un volum de tranzactionare de aproape 28 de milioane de titluri, cele mai tranzctionate actiuni fiind cele ale Petrom (SNP). Brokerii apreciaza ca la nivelul economiei romanesti, rulajul mediu zilnic pe bursa ar trebui sa se ridice la peste 30 mil. euro.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cel mai mare avans la categoria societatilor financiare, de 4,8% fiecare, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2), de 4,4%, SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3% si respectiv SIF Transilvania (SIF3), de 2,5%.
Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat aprecieri ceva mai moderate, de 0,8% si respectiv 2,2% fata de referinta. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker (BRK) au avansat cu 1,9%, la pretul de 0,217 lei/actiune.
"Scaderea volumelor de tranzactionare este un indiciu clar ca investitorii si-au pierdut interesul pentru bursa in acest final de an. Cred ca pana in primavara bursa va evolua in acelasi stil de moleseala ca si pana acum, iar de la inceputul anului viitor sper la o revenire a volumelor de tranzactionare", a adaugat Zah.
In sectorul energetic, titlurile companiei petroliere Petrom au inchis in scadere, cu o corectie de 0,8% fata de referinta, in timp ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 0,8% si respectiv 1,4% fata de referinta.
Titlurile Bermas (BRM) si Compa (CMP) au revenit pe crestere in sedinta de ieri, consemnand de altfel cele mai mari aprecieri din piata, de 8,2% si respectiv 6,7% fata de referinta.
La polul opus s-au situat titlurile Electroputere (EPT) si Altur (ALT), care au pierdut 7% si respectiv 3,3% fata de debutul sedintei.
"Daca nu ar fi fost pietele externe care au reusit sa pastreze trendul ascendent, chiar daca au redus din ritm, corectiile pe piata locala ar fi fost mult mai ample", a incheiat Zah.

De urmarit astazi