Muresan, Leumi Bank: Pana acum s-au restructurat credite. Greul vine in primavara

Autor: Liviu Chiru 08.11.2009

Primavara ar putea sa aduca un nou val de probleme pentru banci, in conditiile in care dificultatile din sistemul financiar s-au transmis cu o anumita intarziere in economia reala, iar clientii care au beneficiat de restructurari ale finantarilor anul acesta vor ajunge la momentul adevarului, spune Iuliu Muresan, vicepresedinte responsabil de managementul riscului la Bank Leumi.
"Tot sistemul a restructurat credite intregul an. Dintre acesti clienti, o parte isi vor reveni, dar altii inevitabil vor disparea. Blocajul va continua. Noi ne gandim de doua ori cand aprobam ceva, inclusiv o restructurare, pentru ca nu are rost sa te amagesti singur", spune Muresan. La 32 de ani, Muresan este unul dintre cei mai tineri manageri de top din sistemul bancar local. El si-a inceput cariera in 2000 in fosta Eurom Bank, ca analist financiar in departamentul Strategie si a crescut pas cu pas. Banca a fost cumparata de israelienii de la Leumi in 2006, care l-au promovat pe postul de vicepresedinte doi ani mai tarziu.
Desi in Israel Leumi este un jucator de top, pe plan local a pastrat o prezenta discreta, Bank Leumi fiind unul dintre jucatorii de talie mica. Banca s-a orientat cu precadere spre firmele de talie medie, in timp ce pe zona de retail a cautat clientii cu venituri medii si mari, avand si o divizie de private banking, in conditiile in care opereaza o retea de 38 de unitati.
"Suntem in grafic cu profitul. Modelul nostru de business se bazeaza pe o abordare prudenta, astfel incat asigura acoperirea cheltuielilor cu provizioanele din profitul operational", spune Muresan. La jumatatea anului, banca a anuntat un profit de 8,6 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), in crestere cu 72% fata de perioada similara a anului trecut. Spre sfarsitul anului provizioanele ar putea insa sa puna presiune mai mare pe castiguri, spune el.
"Pe IFRS (standardele internationale de raportare financiara, n. red.) avem provizioane chiar mai mari decat pe contabilitate locala. In IFRS iei in calcul valoarea justa a garantiei, aplici anumite discounturi si provizionezi expunerea neacoperita de valoarea actualizata a garantiei. Noi reevaluam periodic toate garantiile astfel incat sa reflecte valoarea lor justa." Banca avea in vara credite incadrate in "indoielnic" si "pierdere" (cu restante mai vechi de 60 de zile) care reprezentau 11,55% din portofoliu, sub media sistemului bancar, de peste 12%.
Muresan noteaza ca blocajul generat de intarzierile cu care statul isi achita obligatiile fata de furnizori sau rambursarile de TVA persista, generand astfel tensiuni in lant in economie. In paralel, situatia clientilor de retail va fi deteriorata la anul de cresterea somajului.
Pe de alta parte, Muresan afirma ca Leumi a avut o expansiune prudenta, mergand preponderent pe credite garantate. "Structura creditelor este una echilibrata, Bank Leumi neacordand credite fara garantii. La persoane fizice am mers cu prioritate pe credite imobiliare si de nevoi personale garantate cu ipoteca."
La nivelul bancii, expunerea pe segmentul de real estate reprezinta 25%-30% din portofoliu. Acum, proiectele sunt supravegheate cu atentie.
"La proiectele rezidentiale pe care le-am finantat colaboram cu supervizori agreati pentru a cunoaste in orice moment care este stadiul lucrarilor. Cei care au finalizat proiectele sunt monitorizati atent - cat reusesc sa vanda, ce avansuri incaseaza. Discutam cu dezvoltatorii scaderi de preturi daca simtim o stagnare riscanta a vanzarilor", spune Muresan. El noteaza ca atat timp cat piata imobialiara este slaba, bancile au de suferit in conditiile in care pana la 80% din creditele acordate au in spate garantii imobiliare. Totodata, lipsa trazactiilor face dificila si vanzarea bunurilor executate.