Romanii tin 40% din depozite in euro. Din lipsa de incredere in moneda lor, spun analistii

Autor: Roxana Pricop 08.11.2009

Romanii tin 40% din economii in valuta, mult mai mult decat cehii si polonezii, care tin cel mult 16% din depozite in moneda straina. Ponderea ridicata a depozitelor in valuta in total sume economisite la banca semnaleaza increderea precara in propria economie si moneda nationala, sunt de parere analistii.



"Exista o inclinatie ridicata pentru plasamentele in valuta in tara noastra. Intr-o economie in care referinta euro este prezenta in multe segmente ale pietei, aceasta isi pune amprenta si asupra comportamentului de economisire. Aproximativ 40% din economisirea persoanelor fizice este denominata in valuta, nivel care s-a pastrat relativ neschimbat, intre 35 si 45%, in ultimii sapte ani, in ciuda procesului de convergenta parcurs de economia romaneasca si a cresterii de peste sapte ori a depozitelor populatiei", este de parere Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
In regiunea Europei Centrale si de Est, Romania se aseamana mai mult cu Albania, Bulgaria sau tarile din fosta Iugoslavie, unde sumele populatiei in valuta in sistemul bancar depasesc 40%.
Presedintele RAM spune ca situatia Romaniei apare cu atat mai dificila, pentru ca in Romania nu s-a observat o scadere a preferintei pentru euro, in ciuda unor niveluri ale dobanzilor la moneda nationala mai ridicate decat pentru valutele forte. Spre deosebire de tari precum Polonia si Cehia, unde pe fondul imbunatatirii conditiilor economice interne economiile in valuta ale populatiei au inregistrat o scadere in ultimul deceniu. Astfel, romanii plaseaza in valuta, in termeni relativi, mai mult decat cehii, polonezii sau ungurii, care detin azi 5%, 8,2% si respectiv 16,7% din fonduri in valuta, potrivit unei analize a RAM.
"Euro este principala valuta straina in care economisesc romanii. Dolarul american este aproape inexistent in preferintele populatiei", explica Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.
Apetenta romanilor de a economisi in valuta in general, si euro in particular, este strans legata de contextul economic si de asteptarile privind evolutia viitoare a economiei.
"Incepand din luna septembrie, se poate observa o crestere a interesului populatiei pentru economisirea in euro, motivata in principal de pierderea increderii in moneda nationala, dar si de asteptarile negative privind evolutia cursului in urmatoarele sase luni", spune Rozalia Pal.

Depozitele in lei, in scadere
In luna septembrie, soldul depozitelor in lei ale populatiei a scazut cu peste 700 milioane de lei, in timp ce soldul economiilor in euro a crescut cu 350 de milioane de lei, potrivit datelor BNR. Fata de finalul anului trecut, soldul depozitelor in lei a crescut cu 12,8%, in timp ce soldul economiilor in valuta a urcat cu peste 15,5% calculat in lei.
"Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand avem o economisire negativa in lei. Aceasta poate fi explicata prin reducerea potentialului de economisire, dar si mutarea anumitor sume din lei in valuta. Mediul economic nu da semne de imbunatatire, iar perspectiva unei scene politice incerte si preocupata de agenda electorala nu este deloc incurajatoare. In acest context, cel putin pentru cateva trimestre, interesul pentru economisirea in euro se va mentine in crestere", explica Mihail.
Economistul-sef al UniCredit Tiriac estimeaza ca interesul mai ridicat al populatiei pentru plasamente in euro va fi de scurta durata, argumentand ca pe termen lung romanii vor prefera depozitele in moneda nationala din perspectiva dobanzilor mai ridicate.
Romanii cu cea mai ridicata apetenta pentru economisirea in valuta sunt bucurestenii si locuitorii judetului Timis, cu peste jumatate din economii denominate in valuta. La extrema opusa se situeaza judetele Teleorman si Olt, cu ponderi de sub 20% ale economiilor in valuta.
"In judete precum Timis, Arad, unde sumele economisite sunt mai mari, foarte probabil unii dintre clienti au o abordare de portofoliu si plaseaza o parte din bani si in valuta, lucru care se intampla pe o scara mai redusa in judetele mai sarace", spune reprezentantul RAM.
Dobanzile ridicate cu care sunt remunerate depozitele in moneda nationala au facut ca plasamentele in moneda nationala sa fie mai avantajoase decat cele in euro in ultimii sapte ani. Potrivit unei analize a RAM, in intervalul cuprins intre octombrie 2002 si octombrie 2009, castigurile din dobanzile la lei ar fi putut ajunge la aproximativ 115%, in vreme ce depozitele in euro ar fi adus un randament de 30%. In acelasi timp, leul a pierdut 32% fata de euro, in consecinta alegerea leului ar fi adus un avantaj de 43% in sapte ani.
"In anumite intervale de timp, caracterizate de deprecierea brusca, plasamentele in euro sunt mai avantajoase. Cel mai probabil, economisirea in valuta este vazuta mai ales ca un mijloc de protectie impotriva deprecierii monedei decat ca o masura de optimizare a randamentelor", conchide Mihail.