Transgaz ramane pe crestere in ciuda unui T3 mai slab

Autor: Roxana Petrescu 08.11.2009

Transportatorul de gaze naturale Transgaz Medias (TGN) a reusit sa inregistreze afaceri si castiguri in crestere in primele noua luni ale anului in ciuda scaderii semnificative a cantitatilor de gaze transportate si a unui trimestru trei mai slab decat anul trecut.
Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 806,1 mil. lei (190,6 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, in crestere cu 4% comparativ cu perioada similara din 2008, si un castig net de 189,3 mil. lei (44,7 mil. euro), cu aproape 6% mai mare fata de primele trei trimestre din 2008.
Rezultatele au fost inregistrate chiar si in conditiile in care consumul de gaze pe plan national a scazut in primele noua luni, potrivit celor mai recente informatii, cu circa 25%, ceea ce a dus la reducerea semnificativa a cantitatilor importate. Totodata, veniturile companiei au crescut cu aproape 7% in perioada analizata, pana la 865,3 mil. lei (204,6 mil. euro).
"Cresterea veniturilor s-a datorat in principal ajustarii tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale prin includerea in venitul reglementat a investitiilor puse in functiune pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului national de transport", spun reprezentantii companiei. Totodata, compania a inregistrat cresterea veniturilor din serviciile de tranzit international al gazelor ca urmare a deprecierii leului in anul 2009 in raport cu euro si dolarul.
In trimestrul al treilea, rezultatele Transgaz au fost mai slabe decat anul trecut, cifra de afaceri reducandu-se cu 5%, la 219 mil. lei, in timp ce profitul net a scazut cu 45%, de la 35,5 mil. lei la 19,2 mil. lei.
Cu toate acestea, rezultatele inregistrate de Transgaz in perioada analizata sunt foarte apropiate de cele bugetate pentru primele noua luni ale anului. Astfel, veniturile totale reprezinta 90,44% din ceea ce prognozase initial compania, in timp ce profitul net realizat la sfarsitul primelor trei trimestre reprezinta 99,48% din ceea ce-si planificase Transgaz pentru primele noua luni ale anului.
Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,5% din capital. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,9% din actiuni, iar diferenta de 11,4% din titluri apartine mai multor actionari. Transgaz are o capitalizare de 409 mil. euro.