Economisirea continua sa castige din ce in ce mai mult teren in fata creditarii

Autor: Ciprian Valentin Botea 19.11.2009

Prudenta generata de incertitudinea privind evolutia veniturilor determina companiile si populatia sa economiseasca in continuare, raportul dintre credite si depozite coborand la sfarsitul lunii septembrie la 117%, un nivel care nu a mai fost consemnat de la inceputul lui 2008.



In aceeasi perioada a anului trecut, raportul dintre credite si depozite era de 124,7%, pentru ca la jumatatea acestui an sa coboare deja la circa 119%, potrivit statisticilor BNR.

"Sunt mai multi factori care determina aceasta scadere. In primul rand este vorba de o temperare a cererii solvabile de credite si de o crestere a economisirii. In acelasi timp, modul in care poate fi obtinuta finantarea in valuta este un alt element care contribuie la aceasta tendinta", noteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Pe de alta parte, mai multe banci si-au scos din bilanturi portofolii de credite de sute de milioane de euro - fie le-au externalizat catre vehicule speciale pentru a face rost de finantare in cazul creditelor bune, fie le-au vandut unor firme specializate in colectarea de creante in cazul creditelor neperformante pentru a-si reduce costurile masive cu provizioanele si a-si corecta indicatorii de prudentialitate.

In orice caz, raportul supraunitar dintre credite si depozite este generat in intregime de finantarile in valuta in conditiile in care la lei bancile au acordat credite de circa 85 de bani pentru fiecare leu atras de pe piata, potrivit datelor BNR.

In acelasi timp, depozitele la termen atrase de banci in primele noua luni ale anului au crescut cu 27%, pana la 115,8 miliarde de lei (circa 27,7 mld. euro), fiind impulsionate in prima parte a anului de dobanzile ridicate practicate de institutiile financiare aflate intr-o lupta stransa de atragere a resurselor.

Incepand cu trimestrul al doilea, dobanzile la depozite au coborat treptat odata cu disparitia crizei de lichiditati de pe piata interbancara si cu semnalele de relaxare a politicii monetare venite din partea BNR.

In acest moment, majoritatea bancilor au redus bonificatiile la depozitele in lei la o singura cifra dupa ce la inceputul lui 2009 acestea ajungeau si la 17-18% pe an. La euro, dobanzile au coborat la nivelul de 3-4% pe an.

Analistii spun ca modul in care va fluctua raportul dintre credite si depozite in perioada urmatoare depinde foarte mult de modul in care se va reflecta pe piata programul guvernamental "Prima casa".

"Ramane de vazut ce influenta va avea programul 'Prima casa' in conditiile in care fara el nu am fi vazut o crestere a creditarii persoanelor fizice anul acesta. Este important de vazut cum va stimula acest program economisirea si ce proportie din creditele acordate va fi transformata in depozite", apreciaza Lucian Anghel.

Soldul creditelor acordate de banci companiilor si populatiei a coborat constant in prima parte a acestui an, inregistrand o revenire abia in lunile septembrie si august.

Creditele nou-acordate, cu exceptia restructurarilor sau a refinantarilor, au coborat cu 75% in primele noua luni comparativ cu intervalul similat din 2008.

O eventuala inversare a tendintei de scadere a raportului dintre credite si depozite depinde de iesirea din recesiune, dar acest lucru nu se va intampla prea curand in conditiile in care revenirea economiei va fi una graduala, noteaza economistul-sef al BCR.

"Inversarea nu se va produce prea curand pentru ca inainte este nevoie de o revenire consistenta a cererii de credite. Iar o crestere economica de 1-2%, adica sub PIB-ul potential, nu poate genera o crestere consistenta a cererii de credite", a declarat Anghel. Majoritatea prognozelor privind evolutia economiei in 2010 indica o crestere de sub 1%.

In acelasi timp, rata rentabilitatii activitatii de baza in sistemul bancar exprimata ca raportul dintre veniturile operationale si cheltuielile operationale ale bancilor - a urcat in trimestrul trei pana la circa 153% dupa ce intre septembrie 2008 si iunie 2009 coborase de la 182% la 148,7%, indicand ca bancile au din nou probleme cu controlul costurilor in pofida reducerilor de personal. In contextul prabusirii vanzarilor de credite de retail, devin din ce in ce mai greu de justificat economic retele teritoriale care ajung la sute de agentii si sucursale in cazul mai multor banci.

De la inceputul anului si pana in septembrie bancile au inchis 88 de unitati teritoriale, numarul total al unitatilor coborand astfel la 6.464. In ceea ce priveste personalul scaderea a fost chiar mai vizibila. Bancile au renuntat la 3.160 de angajati, astfel ca la sfarsitul lui septembrie in sistemul bancar lucrau 68.462 de persoane, potrivit datelor BNR.

Bancile au renuntat in primul rand sa mai prelungeasca contractele celor angajati pe perioade determinate, care erau implicati in general in activitati legate de creditare. Unii bancheri considera ca retelele teritoriale vor intra sub o presiune puternica, concurenta fiind acerba mai ales in orasele mici, unde pontentialul de afaceri este limitat.