New York Times ataca Goldman Sachs: Ar fi bine ca banca sa isi ceara scuze facand cadou o donatie de mai multe miliarde dolari datoriei nationale

Autor: Adrian Voicu 23.11.2009

"Iata la ce ne gandim: Un cadou de mai multe miliarde de dolari acordat Biroului pentru Datorii Publice care accepta donatii deductibile la impozit pentru reducerea datoriei nationale. Donatia poate veni din bonusuri; in acest fel, nu vor fi afectati in niciun fel actionarii, deoarece ei isi primesc partea dupa ce bonusurile sunt platite. Reducerea din impozite, ca urmare a donatiei, ar putea fi folosita la finantarea IMM-urilor". Astfel ataca publicatia New York Times banca de investitii Goldman Sachs, dupa ce seful institutiei si-a cerut scuze in mod public pentru criza economica la care banca a participat prin asumarea de riscuri care a adus banca in situatia de a apela la ajutorul guvernului american.

Publicatia isi exprima astfel revolta in legatura cu faptul ca, desi contribuabilii americani continua sa sustina economia prin salvarea companiilor de la faliment, Goldman isi permite sa anunte profituri peste asteptari pentru 2009 si sa puna de-o parte 16,7 miliarde dolari pentru bonusuri.

"Cu siguranta, industria noastra este responsabila pentru anumite fapte. Suntem lideri in acest sector si am participat la anumite elemente care au fost in mod clar gresite si avem motive pentru a le regreta si pentru a ne cere scuze", spunea Lloyd Blankfein, presedinte si CEO al Goldman Sachs, la 17 noiembrie.

Conform publicatiei, o asemenea declaratie este mai degraba o non-scuza, planul companiei de a rasplati imprumutul primit din partea guvernului american prin alocarea a 500 milioane dolari pentru sustinerea operatiunilor a 10.000 de IMM-uri, fiind considerat de New York Times drept un mizilic pe langa sustinerea pe care contribuabilii americani au oferit-o bancii.

Astfel, desi Goldman a inapoiat imprumutul de 10 miliarde de dolari venit din partea guvernului american, firma ar trebui sa recunoasca si avantajele venite in mod indirect. Spre exemplu institutia bancara a beneficiat de plata a 12,9 miliarde dolari din partea AIG, ca urmare a sustinerii din fonduri guvernamentale a asiguratorului.