Sefii SIF-urilor se tem sa nu piarda din dividendele BCR

Autor: Roxana Pricop 25.11.2009

Conducatorii celor cinci SIF-uri, care controleaza 30% din capitalul BCR, discuta azi cu oficialii Erste Group despre impactul pe care transferul pachetului majoritar de actiuni ale BCR in proprietatea unui vehicul cu statut juridic de SRL din Austria, il poate avea asupra angajamentelor de listare si de distribuire a dividendelor.

"Sunt unele ingrijorari ca lucrurile ar putea sta altfel decat ne-a asigurat actionarul majoritar. Vrem sa ne lamurim ca transferul nu afecteaza angajamentele luate de Erste in sensul ca BCR se va lista in cel mult doi ani si ca 40% din profitul net va fi distribuit actionarilor sub forma de dividende", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Referitor la transferul obligatiilor ce reveneau direct Erste Group, austriecii afirma ca "BCR este un caz particular unde exista obligatii care reies din detinerea de actiuni. Responsabilitatile au fost alocate noului holding (EBG Ceps care a preluat 69,3% din BCR), ramanand in acelasi timp si cu Erste Group. Dubla responsabilitate asadar."

Pana acum, SIF-urile au fost notificate doar prin scrisori in legatura cu schimbarea actionarului majoritar direct al BCR. Cuzman spune ca "este prima data cand actionarul majoritar nu ne consulta cu privire la o decizie", dupa ce pana acum colaborarea cu grupul austriac fusese foarte buna. Totusi, el crede ca transferul BCR pe un SRL nu va afecta colaborarea cu Erste.

BCR este una dintre cele mai valoroase participatii din portofoliul SIF-urilor, anul acesta cele cinci societati incasand cumulat peste 240 mil. lei sub forma de dividende. Conform unei intelegeri la care s-a ajuns in septembrie, listarea BCR a fost amanata pana in 2011 cel tarziu.