Fundatia Nobel ar putea reduce valoarea premiilor ca urmare a crizei economice globale

Ziarul Financiar 06.12.2009

Nobel Foundation ar putea fi nevoita sa reduca suma de bani pe care o acorda castigatorilor prestigiosului peremiu ca urmare a crizei financiare globale, a declarat directorul fundatiei, citat de Reuters.

In acest an, fundatia va oferi 10 milioane de coroane suedeze (1,5 milioane dolari) pentru fiecare premiu acordat, asa cum a facut in ultimul deceniu, dar situatia actuala ar putea afecta resursele pentru urmatoarele premii.

"S-ar putea ca in viitor sa fim fortati sa scadem valoarea premiului", a declarat Michael Sohlman, directorul executiv al Nobel Foundation. "Am trecut prin furtuna, dar am luat si ceva apa la bord", a spus acesta intr-o conferinta de presa.

Sohlman a mentionat ca valoarea activelor fundatiei si-au revenit cat de cat in 2009 dupa ce a pierdut aproape o cincime din capitalul investit in 2008 ca urmare a crizei financiare.

Premiile pentru stiinta si pace au fost stabilite intr-un testament de catre Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, si au inceput sa fie acordate din 1901.

Nobel a stipulat in testament ca 31 milioane coroane (4,5 milioane dolari) ar trebui investite in obligatiuni sigure, profitul obtinut de pe urma acestora urmand sa fie distribuit anual sub forma de premii. Valoarea capitalului investit la finele lui decembrie 2008 a fost de 2,8 miliarde coroane (407,2 milioane dolari).

Costul total pentru premiile oferite in acest an - de aproape 120 milioane coroane (17,2 milioane dolari) - acopera atat premiile in bani cat si banchetul organizat cu ocazia ceremoniei de decernare.