Criza politica afecteaza cursul, dobanzile si Bursa. Platiti mai mult din cauza politicienilor. Cum comentati?

Ziarul Financiar 09.12.2009

Cursul de schimb si Bursa, dar si dobanzile de pe piata interbancara care influenteaza direct costul creditelor in lei, au fost afectate de incertitudinea de pe scena politica din care nu vine niciun mesaj ca Romania ar putea avea in curand un guvern asa cum cer investitorii straini si FMI.

Leul s-a depreciat in aceasta saptamana cu aproape un punct procentual, caderea fiind temperata de interventiile bancii centrale care s-a pozitionat pe vanzarea de valuta. Ieri, rata de referinta calculata de BNR a atins nivelul maxim al ultimei saptamani, respectiv 4,2373 lei/euro.

Totodata, ratele de dobanda interbancare ROBOR - folosite de banci ca baza de cost pentru multe tipuri de credite, mai ales ipotecare, au urcat ieri peste pragul de 10%, ajungand la 10,4% pentru scadentele de pana la o luna inclusiv.

Evolutia a inceput de luni, cand dobanzile se situau la circa 8%. Analistii apreciaza ca acesta ar putea fi efectul presupuselor interventii ale BNR pe piata valutara, dar si al noului val de tensiuni de pe scena politica. In ultima parte a lunii noiembrie, dobanda ROBOR pe o zi cazuse chiar la 4,4% pe an, pentru ca acum sa revina la peste 10%.

Bancherii acuza volatilitatea mare a dobanzilor interbancare, sustinand ca si din aceasta cauza creditul in lei este mult mai scump decat cel in euro. "Este foarte dificil sa ai o referinta de dobanda la lei pentru ca ratele ROBOR variaza foarte mult si atunci trebuie sa am un nivel de marja la credite care sa-mi permita sa acopar variatia. Rezulta niste dobanzi la lei cu 7-8 puncte mai mari decat la euro si ca atare este practic imposibil sa faci investitii pe baza de credit in lei. Vedem presiuni mari de la clienti pentru a se imprumuta in euro si pentru linia de TVA", spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Incertitudinea politica interna in mod cert dezavantajeaza investitorii locali si ii scoate din piata, acestia fiind mai degraba tentati sa vanda. Atata timp cat nu exista stabilitate in ceea ce priveste politicul, investitorii au impresia ca stirile negative se vor amplifica iar Bursa va reactiona pe depreciere", a explicat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest. Indicatorul BET al celor mai lichide zece companii din piata a pierdut aproape 6%.