Austria a nationalizat o banca cu active de 43 mld. €, adica jumatate din sistemul bancar romanesc

Autor: Andreea Neferu 14.12.2009

Guvernul austriac a nationalizat banca Hypo Alpe-Adria, al saselea creditor din tara dupa marime, urmand sa injecteze circa 450 mil. euro pentru a o salva de la faliment, scrie Bloomberg.

Grupul german Bayerische Landesbank va vinde statului participatia de 67% pe care o detine in cadrul Hypo Alpe-Adria pentru suma simbolica de un euro, a declarat ministrul de finante al Austriei, Josef Proell. Totodata, Bayerische Landesbank va oferi bancii nationalizate un sprijin de 825 de milioane de euro prin renuntarea la incasarea unor creante din partea Hypo Alpe-Adria.

Comitatul Carinthia, care detine 12,4% din actiunile bancii, va injecta de asemenea 200 de milioane de euro, in timp ce compania austriaca de asigurari Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe), cu o participatie de 20,5%, va oferi 30 mil. euro.

Creditorul austriac, cu sediul in Klagenfurt, anunta luna trecuta ca trebuie sa-si consolideze baza de capital, estimand ca volumul ridicat de provizioane constituite pentru creditele clasificate ca fiind neperformante va provoca anul acesta o pierdere "semnificativa" de peste un miliard de euro.

Nemtii au platit 1,6 mld. euro pe banca austriaca

Bayerische Landesbank, a doua mare banca de stat din Germania, a achizitionat un pachet majoritar de actiuni in cadrul Hypo Alpe-Adria in 2007 pentru suma de 1,6 mld. euro si, de la preluare, a continuat sa-si mareasca participatia prin majorari de capital. Creditorul german nu va putea sa-si recupereze intreaga investitie, care se ridica la 2,3 mld. euro, a anuntat Michael Kemmer, directorul executiv al bancii.

"Bayerische Landesbank ramane in continuare puternic capitalizata si vom fi capabili sa compensam aceasta pierdere fara a apela la capital din surse exterioare bancii", a declarat Matthias Luecke, purtator de cuvant al creditorului german. "Impactul asupra capitalului de baza va fi, cel mai probabil, neglijabil", a explicat Luecke.

Hypo va avea la dispozitie o linie de creditare de 3 mld. euro

Ca parte a intelegerii cu guvernul de la Viena, Bayerische Landesbank va mentine activa o linie de creditare in valoare de 3 mld. euro pentru creditorul austriac.

Aceasta este a doua nationalizare a unei banci austriece de la debutul crizei financiare, dupa ce in noiembrie 2008 statul a preluat Kommunalkredit Austria, banca specializata in credite pentru municipalitati si autoritati locale, de la Volksbank si Dexia.

"Este un dezastru pentru Bayerische Landesbank, insa, din experienta mea, estimez ca pierderile bancii Hypo Alpe-Adria vor fi chiar mai mari peste un an, astfel ca Bayerische Landesbank a luat decizia corecta de a se retrage", a apreciat Wolfgang Gerke, presedinte al Centrului bavarez de finante din München.

Pierderi de peste un mld. euro pentru Bayerische Landesbank

Bayerische Landesbank a anuntat pe 10 noiembrie ca preconizeaza pierderi nete pe 2009 de peste un mld. euro. Pe fondul ajutorului de stat pe care l-a primit anul trecut, banca germana a obtinut o infuzie de capital de 10 mld. euro si garantii in valoare de 4,8 mld. euro de la autoritati, astfel ca participatia provinciei Bavaria in cadrul Bayerische Landesbank a urcat la circa 94%.

Uniunea Europeana investigheaza modul in care banca germana a primit sprijin de la stat in 2008, dar si procesul de finantare a Hypo Alpe-Adria, care a primit incepand cu 2007 900 mil. euro de la guvernul austriac si inca 1,14 mld. euro de la Bayerische Landesbank.

Austria a nationalizat Hypo Alpe-Adria pentru a evita un faliment ce ar fi spulberat credibilitatea bancilor din Europa Centrala si de Est si ar fi ridicat semne de intrebare asupra programelor guvernamentale din Germania si Austria privind sprijinirea sistemului bancar, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

"Riscurile cu care se confrunta aceasta banca au creat o amenintare enorma la adresa Austriei in ultimele zile", a aratat Josef Proell, ministrul austriac de finante, care a precizat ca si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a participat la discutiile privind nationalizarea Hypo Alpe-Adria.

Bayerische Landesbank (BayernLB) este prezenta si in Romania prin intermediul MKB Romexterra Bank.

Bancile austriece ar rezista unei noi recesiuni

Primele sase banci austriece isi vor putea mentine rata capitalului de baza Tier 1 peste pragul de 6% pana la sfarsitul anului viitor in cazul unei recesiuni globale in forma de "W", potrivit testelor de stres derulate de banca centrala a Austriei. Banca centrala a anuntat in raportul semestrial de stabilitate financiara ca rata capitalului de baza va fi cu mult peste medie pentru majoritatea bancilor mari, insa unele institutii de credit ar putea necesita capital suplimentar in acest scenariu. Cele mai mari banci din Austria sunt Bank Austria, divizie a grupului italian UniCredit, Raiffeisen Zentralbank si Erste Group Bank. Mediafax

Hypo Alpe-Adria pe scurt