Cum se reduc cheltuielile bugetare la anul. Fara tichete de masa si tichete cadou. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 21.12.2009

Guvernul se pregateste sa taie tichetele de masa si tichetele de vacanta de pe lista cheltuielilor bugetare din 2010, facilitatea fiind interzisa in intreg sectorul public, conform proiectului de buget pe 2010 obtinut de Mediafax.
De asemenea, companiile de stat nu vor mai putea acorda majorari salariale anul viitor decat daca au avut profit in 2009, iar cresterile nu vor putea fi mai mari decat rata inflatiei. Cat priveste drepturile salariale castigate in instanta cu titlu executori de catre unele categorii de salariati, Ministerul Finantelor va incepe sa faca plati de-abia din a doua jumatate a lui 2010.
Tot pentru reducerea cheltuielilor bugetare, Finantele au in vedere injumatatirea fondurilor alocate primariilor din TVA pentu dezvoltarea infrastructurii si constructia de baza sportive in mediul rural.
Potrivit proiectului de buget care urmeaza sa fie definitivat, Guvernul va interzice institutiilor publice centrale si locale sa acorde angajatilor, in 2010, tichete de masa, tichete cadou si tichete de vacanta, conform proiectului bugetului de stat pentru anul viitor.
"In bugetele pe anul 2010 ale institutiilor publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentru acordarea de tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora", se arata in document.
Pentru 2009, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca institutiile publice sa nu acorde tichete de masa, fiind insa exceptate institutiile finantate integral din venituri proprii.
Tot in 2009, Executivul a intentionat sa interzica autoritatilor si institutiilor publice sa acorde angajatilor tichete cadou si tichete de vacanta, pana la sfarsitul acestui an, dar a renuntat la idee in urma negocierilor cu sindicatele si a hotarat ca pot fi acordate astfel de tichete daca institutiile publice se incadreaza in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie.
In acelasi timp, angajatii institutiilor publice care au solicitat in instanta acordarea unor drepturi salariale si au obtinut castig de cauza cu titlu executoriu vor primi banii revendicati, dar numai incepand cu semestrul al doilea al anului viitor, conform proiectului de buget pentru 2010.
Fondurile vor fi incluse in bugetul Ministerului Finantelor corespunzator procentului de plata stabilit pentru anul viitor, dar vor fi repartizate doar incepand cu 1 iulie 2010.
"In bugetul Ministerul Finantelor Publice sunt cuprinse, in suma globala, sumele reprezentand titluri executorii obtinute de personalul din institutiile si autoritatile publice finantate integral de la bugetul de stat, in baza OU 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa repartizeze suma prevazuta in bugetele ordonatorilor principali de credite, la solicitarea acestora, incepand cu data de 1 iulie 2010", se arata in document.
In 2010, Guvernul trebuie sa plateasca 34% din valoarea titlului executoriu. Astfel de drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti au fost obtinute in principal de catre personalul din justitie si administratia penitenciarelor.
Pentru a diminua cheltuielile totale ale bugetului, Guvernul va taia aproape la jumatate fondurile alocate primariilor ca sume defalcate din TVA pentru dezvoltarea infrastructurii si constructia de baze sportive in mediul rural, urmand sa fie acordate anul viitor putin peste 533 milioane lei, fata de 914 milioane lei in 2009.
Conform proiectului de buget pentru 2010, din taxa pe valoarea adaugata Guvernul va ceda bugetelor locale 16,6 miliarde lei, dintre care doar 533,1 milioane lei pentru finantarea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural.

Restrictiile bugetului pe 2010