Top 2009: 10. Herta Muller si Dacian Ciolos, adevaratii ambasadori ai Romaniei

Autor: Iulian Anghel 23.12.2009

Ce legatura este intre Herta Muller si Dacian Ciolos? Tehnic, nici una. Doar ca, in aceasta toamna, cei doi au fost vedete ale Romaniei in strainatate, dincolo de diplomatie si in ciuda situatiei politice de la Bucuresti. Herta Muller (56 de ani), scriitor german de origine romana, a primit Premiul Nobel pentru Literatura, iar Dacian Ciolos (40 de ani), cea mai importanta functie obtinuta vreodata de Romania in cadrul unui organism international - cea de comisar pentru agricultura in cadrul Comisiei Europene.
Sigur, cand a venit vorba despre Muller, unii au ridicat din spranceana: ba ca majoritatea cartilor ei au fost scrise in germana, ba ca e plecata de zeci de ani din Romania.
Despre Ciolos, la fel. Fie ca este om al liberalilor (a fost ministrul agriculturii in guvernul Tariceanu, fara sa fie membru de partid), fie al lui Traian Basescu (care l-a propus), fie nimic.
Cert este ca si Muller, si Ciolos au depasit un prag (desi ei doi nu au nimic in comun). Acela al unei resemnari, anume ca despre Romania nu se poate vorbi in Vest decat de rau.
Or, Nobelul Hertei Muller a descoperit lumii o fata a Romaniei, de putini stiuta, care refuza resemnarea si dictatura.
Declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Manuel Dur"o Barroso, anume ca in Dacian Ciolos a gasit cea mai competenta propunere pentru unul dintre cele mai dificile posturi de comisar este, la randu-i, relevanta.
Pentru ca este important si pentru Romania sa fi obtinut acest post, este important ca, diplomatic, s-a putut negocia acest fotoliu atat de ravnit de tari cu o mai veche adeziune la Uniune. Dar acest fapt poate avea inca o semnificatie.
Pentru cei din Romania ea poate fi urmatoarea: competenta este rasplatita. Herta Muller si Dacian Ciolos sunt "diplomatii" anului 2009.