Rekkers, BT: Ne ajutam clientii, dar dobanzile trebuie sa scada

Autor: Liviu Chiru 13.01.2010

Restructurarea creditelor pentru clientii care au probleme la plata ratelor este un prim pas pentru sprijinirea clientilor, dar este nevoie si de o scadere a dobanzilor, spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, un jucator de top zece cu o prezenta puternica pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii.



"Avem facilitatea «Iesirea din iarna», prin care oferim o perioada de gratie de trei luni, in care nu se plateste nici dobanda, nici principalul. Vrem sa ne ajutam clientii, (...) dar trebuie sa se ajusteze si dobanzile", spune Rekkers.

Banca Transilvania (BT) a redus de ieri dobanzile la creditele noi si la depozitele in lei cu jumatate de punct procentual, reflectand astfel catre clienti miscarea BNR de la inceputul lunii, cand a taiat 0,5 puncte procentuale din dobanda de politica monetara, pana la 7,5% pe an.

Rekkers nu a dorit sa comenteze specific pe tema politicii a BNR. In toamna, el sustinea ca ar fi necesara o reducere a rezervelor minime la lei pe care bancile trebuie sa le tina la BNR, in prezent de 15% din resursele atrase, la nivelurile utilizate pe plan european, de 2% - 3%, pentru a se asigura suficienta lichiditate, incat dobanzile sa coboare.

Rekkers are asteptari rezervate pentru anul 2010, desi spera sa se adevereasca previziunile oficiale privind obtinerea unei cresteri economice.

"Premierul Boc a spus ca anul acesta va fi mai bine. Sa speram. Deocamdata vad anul 2010 ca o continuare a lui 2009." El a aratat ca banca a provizionat agresiv in primele trei trimestre din 2009, iar trendul a continuat si in trimestrul al patrulea si probabil se va mentine si in 2010.

Pe primele trei trimestre, Banca Transilvania a inregistrat un profit net de 48,2 milioane de lei (11 mil. euro), de opt ori mai mic decat castigul realizat in perioada similara din 2008, sub impactul cheltuielilor mari cu provizioanele facute pentru creditele cu probleme. Banca va anunta rezultatele pentru intregul an 2009 pe 2 februarie.

"Am provizionat agresiv, dar ne-am si ajutat clientii, am restructurat credite, iar unde a fost cazul ne-am luat pierderea. Nu ne ascundem, nu facem booking (inregistrarea in contabilitate - n. red.) in afara, digeram problemele local, impreuna cu clientii nostri", spune Rekkers.

Pe de alta parte, Rekkers spune ca ramane deschis sa ajute acei clienti care se dovedesc onesti in relatia cu banca. "Daca nu mai reusim sa negociem cu clientul, daca nu ne mai raspunde la telefon, mergem la executare." Seful Bancii Transilvania spune ca BNR a avut pana acum un dialog constructiv cu Asociatia Romana a Bancilor privind normele de provizionare si considera ca nu se simte nevoia unei relaxari.

Vrem marirea plafonului la "Prima casa"

Banca Transilvania si-a epuizat din nou plafonul de garantii in cadrul programului "Prima casa", avand avizate credite de 27 de milioane de euro. Banca primise initial un plafon de aproape 18 mil. euro, pe care l-a epuizat inainte de prima runda de redistribuire a garantiilor, din octombrie anul trecut.

Robert Rekkers spune ca pe plan intern s-a luat deja hotararea sa se solicite o noua majorare, la urmatoarea runda de realocare de garantii. In cadrul programului au fost utilizate garantii de 485 de milioane de euro, dintr-un plafon de un miliard. Pana la 15 februarie programul continua dupa reglementarile vechi, insa Guvernul doreste sa elaboreze o noua forma, care sa incurajeze cumpararea de locuinte noi.