Cum s-au pierdut doua saptamani cu discutii inutile despre buget

Autor: Doina Anghel 14.01.2010

Niciunul dintre cele peste 6.000 de amendamente la legea bugetului care trecusera de comisii nu a fost adoptat in plenul Parlamentului.

TVA la locuintele nou construite nu va fi de 5% cum au decis parlamentarii in comisii, impozitul pe venit la microintreprinderi nu va fi de 3%, iar bugetul agriculturii nu va fi majorat cu 2 mld. lei.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu si secretarul sau de stat Gheorghe Gherghina au facut o echipa imbatabila. De la un Vladescu mieros la un Gherghina coleric, raspunsul era identic: nu sunt bani, nu avem de unde sa dam bani la biserici, spitale, scoli, tarani, drumuri, nu avem cum sa reducem taxele, nu avem cum sa diminuam contributiile sociale, astia-s banii, asta-i bugetul.

Practic, atat dezbaterea de saptamana trecuta din comisii, cat si cea din plen din aceasta saptamana au fost inutile. La fel de bine la legea bugetului de stat putea sa fie dat doar votul final, fara dezbateri, pentru ca toate acele discutii prelungite sambata pana ce a mijit soarele de duminica s-au dovedit a fi mai mult aprecieri numai bune de consemnat pentru presa. La ce bun toate discutiile?

"Asta e, ne-au ciuruit"

"Niciodata nu s-a intamplat sa nu treaca niciun amendament la legea bugetului de stat, dupa ce parlamentarii au cazut de acord in comisii asupra lor", se lamenta ieri dupa amiaza deputatul PSD Claudiu Manta, unul dintre membrii cu vechime ai Comisiei de buget-finante.

"Asta e, ne-au ciuruit", adauga el, afirmand ca niciunul dintre amendamentele pe care le-au propus nu presupuneau cheltuieli suplimentare. "Noi am vrut sa se schimbe modul de decizie in ceea ce priveste impartirea banilor de catre consiliile judetene. Am vrut ca banii sa mearga cu prioritate catre proiectele deja incepute. Noi am votat, intr-adevar, suplimentarea cu 2,1 mld. lei a bugetului pentru agricultura, dar am votat amendamentul mai la inceputul dezbaterii in comisii in speranta ca pana la final se vor taia bani din alta parte", a mai spus deputatul.

Dupa febra de sambata seara, cand s-a votat la buget pana la patru dimineata, au venit acum lungile dupa-amiezi de luni, marti, miercuri, joi, cand parlamentarii si-au vazut amendamentele, a caror aprobare au obtinut-o cu greu, respinse ca popicile la bowling.

A picat si majorarea bugetului Agriculturii si al Justitiei, in vreme ce cota TVA la constructia de noi locuinte va ramane de 19%, nu de 5%, cum era in varianta comisiilor de buget, iar impozitul pe venit la microintreprinderi va fi de 19% si nu de 3%. "Noi le-am spus de la bun inceput ca nu o sa treaca niciun amendament in plen", spune la randul sau deputatul PD-L Alexandru Mocanu. "Am stat atatea ore in comisii si veneau cu tot felul de majorari de bugete, fara sa se gandeasca o clipa ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere", spune Mocanu.

Parlamentarii din comisiile de buget au votat majorarea bugetului agriculturii cu 2,1 mld lei pentru subventii care sa fie acordate direct taranilor, iar argumentul a fost ca o sa avem un sezon agricol minunat, pentru ca au fost ploi in toamna, iar la vara va fi cald, pentru ca a tot fost cald.

In final amendamentul de majorare a bugetului agriculturii nu a trecut de plenul Parlamentului.