Sera de legume cu 370.000 de la UE

Autor: Adriana Rosoga 17.01.2010

Sirhagro Prod din comuna Stanesti, judetul Gorj, firma care a fost infiintata anul trecut special pentru accesarea de fonduri europene, va construi o sera si va achizitiona utilaje agricole, investitie pentru care urmeaza sa primeasca fonduri nerambursabile de 370.000 de euro.
"Lucrez de mai multi ani in agricultura si aveam in proiect constructia unei sere moderne dotata cu utilaje de ultima ora, astfel incat multe procedee pentru cultura legumelor sa fie mecanizate. Stiam de posibilitatea de a accesa fonduri si am mers la o firma de consultanta care ne-a ajutat sa realizam proiectul", spune Vasile Hostopan, administratorul Sirhagro Prod.
Firma a fost infiintata anul trecut si cateva luni mai tarziu, in septembrie, a fost depus proiectul pentru accesarea banilor europeni. " Evaluarea a mers destul de repede, astfel incat in ianuarie semnam contractul de finantare cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale."
Proiectul "Infiintare sera pentru productia si prelucrarea de legume" a fost depus in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole". "Sera va fi pe o suprafata de 6.400 de metri patrati, impartita in doua module. Pe langa sera avem in vedere sa achizitionam tot prin intermediul proiectului un tractor, motosape, utilaje specifice pentru lucrarile in sera si sisteme de incalzire pentru sera. Vom produce rosii, ardei, castraveti si salata verde", spune Hostopan.
Perioada de implementare a proiectului este de trei ani. "Cel mai mare impediment in acest moment il reprezinta sursele proprii pe care trebuie sa le aducem pentru demararea investitiei, deoarece fondurile europene vin ulterior, prin decontare. Vom incerca la banci, insa avand in vedere ca firma nu are istoric, fiind infiintata doar de un an, credem ca vom obtine mai greu banii. In aceasta situatie vom incerca sa ne sustinem din surse proprii si din credit pe persoana fizica."
In sera pe care Vasile Hostopan o va construi vor fi angajate patru persoane, dar si zilieri in perioada de plantare si recoltare a legumelor.

Cine ia banii:
Compania: Sirhagro Prod, comuna Stanesti, judetul Gorj
Obiect de activitate: productia si prelucrarea fructelor si legumelor
Proiectul: "Infiintare sera pentru productia si prelucrarea de legume"
Suma pe care o primeste de la UE: 370.000 de euro
Proiectul a fost depus in septembrie 2009 in cadrul PNDR
Evaluarea dosarului a fost realizata in 3 luni
Finantator: surse proprii si/sau credit bancar