Ce scrie Wall Street Journal pe prima pagina de astazi

Autor: Cristina Rosca 19.01.2010

Talibanii lovesc centrul Kabulului

Talibanii au lansat un atac asupra Kabulului, capitala Afganistanului, paralizand orasul. Militantii au plasat explozibil in diferite locatii din oras, au preluat controlul asupra mai multor cladiri si au incercat sa intrerupa juramantul noului cabinet de ministri. Cel putin 12 persoane au fost ucise, iar dintre acestia, 7 erau militanti, potrivit lui Abdul Rahim, ministrul apararii in Afganistan.

Grecia trebuie sa isi rezolve problemele singura

Ministri de finante din doua state membre ale zonei euro au sugerat ca Grecia nu va primi ajutor financiar extern pentru a se putea supune regulilor bugetare impuse de Uniunea Europeana. Deficitul bugetar al Greciei a fost estimat la aproximativ 13% din PIB in 2009. Au aparut astfel speculatii potrivit carora statul ar putea intra in incapacitate de plata a datoriilor. Ministriul olandez de finante si cel german au spus ca statul trebuie sa isi rezolve insa problemele singur, fara a primi ajutor din exterior. Potrivit regulilor UE, statele trebuie sa isi mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB.

ONU vrea sa isi intareasca pozitia in Haiti

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa autorizeze trimiterea a inca 2.000 de mesageri ai pacii si a inca 1.500 de ofiteri de politie ai ONU in Haiti, dupa ce au aparut tot mai multe incidente violente si tot mai multe cazuri de talharie in statul afectat saptamana trecuta de un cutremur devastator.