Cehii de la Wood au cotat Fondul Proprietatea pe Bursa de la Viena. Actiunile au un pret mai mare decat la Bucuresti

Autori: Roxana Pricop , Andrei Chirileasa 20.01.2010

Tranzactiile de la Viena evalueaza Fondul la peste 1 miliard de euro.



Wood&Company, una dintre cele mai mari case de brokeraj din Cehia, a listat pe Bursa din Viena un produs derivat de tip warrant care are ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea, oferind astfel primele cotatii oficiale pentru titlurile Fondului, in timp ce autoritatile romanesti amana de trei ani listarea Fondului pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni Fondul Proprietatea si se tranzactiona marti cu 36.300 de euro, de unde rezulta un pret de 0,3 lei pentru o actiune (1 leu este valoarea nominala), cu 15-20% mai mare fata de preturile la care se realizau transferuri la sfarsitul anului trecut, de 0,25-0,26 lei/actiune. La acest pret, Fondul, care are 3.200 de actionari, este evaluat la peste un miliard de euro, in conditiile in care acesta detine active de circa 2,8 mld. euro.

Cumparatorul instrumentelor derivate nu detine efectiv actiunile, acestea aflandu-se in posesia emitentului (in acest caz Wood&Company), insa pretul certificatelor reflecta evolutia pretului actiunilor Fondului Proprietatea, la fel ca in cazul CFD-urilor (contracte pentru diferenta).

Produsul emis de Wood ofera in premiera un pret public, oficial si transparent al unei actiuni la Fondul Proprietatea, in conditiile in care de aproape doi ani actiunile se vand pe piata romaneasca prin intermediul anunturilor de mica publicitate sau prin brokeri, tranzactiile fiind putin transparente si nesupravegheate de nicio autoritate. Transferul de proprietate este inregistrat ulterior la Depozitarul Central.

"Acest produs ofera acces la Romania investitorilor care in mod normal nu au acces la piata romaneasca sau la Fondul Proprietatea", a declarat pentru ZF Bernhard Eiwan, managing director la firma Wood&Company.

Pe de alta parte, cei care detin actiuni la Fond va trebui sa astepte in continuare listarea pentru a putea vinde in conditii de transparenta, dar au acum un indicator de pret. Acum un an, o actiune se vindea cu 0,1-0,15 lei. Listarea acestor instrumente pe Bursa din Viena i-a luat prin surprindere atat pe oficialii Fondului, cat si pe brokerii locali, care au incercat anul trecut sa listeze titlurile Fondului Proprietatea pe un sistem alternativ de tranzactionare (ROTC) la Bucuresti, dar s-au lovit de opozitia unora dintre actionarii fondului. "Nu este o foarte mare diferenta intre pretul de la Viena si cel la care se vand actiunile fondului pe piata locala. Indiferent de ceea ce se intampla la Viena, prioritatea mandatului meu ramane listarea Fondului la Bursa de la Bucuresti", a spus Ionut Popescu, director general la Fondul Proprietatea.

De-a lungul ultimilor doi ani, opacitatea tranzactiilor si a modului in care se deruleaza acestea pe piata locala a permis fondurilor straine de investitii sa achizitioneze pachete consistente de actiuni FP la preturi cu mult sub valoarea nominala de un leu a actiunii. In prezent, patru fonduri straine au ajuns sa controleze cumulat 5,89% din FP.