Scandal in Guvern din cauza unui portal european. Boc le inchide microfonul ministrilor Borbely si Sandu

Ziarul Financiar 20.01.2010

Premierul Emil Boc a fost nevoit sa le inchida microfoanele ministrilor mediului si comunicatiilor, Laszlo Borbely si Gabriel Sandu, care se angajasera intr-o discutie tensionata, in contradictoriu in sedinta de guvern - din cauza unei ordonante prin emiterea careia Romania ar evita in ultima clipa sanctiuni de la Comisia Europeana.

In sedinta de miercuri, Guvernul a discutat ordonanta care reglementeaza modalitatea de instituire a Infrastructurii pentru Informatii Spatiale in Romania, sistem care face parte din infrastructura pentru informatii spatiale in Comunitatea Europeana.

Portalul urmeaza sa combine mai multe tipuri de informatii - privind mediul. relieful sau sanatatea cetatenilor. Combinarea acestor date ar putea avea, in teorie, mai multe aplicatii: firmele de asigurari ar putea calcula riscul de inundatii in anumite zone iar statul ar putea depista daca exista legaturi intre gradul de poluare dintr-o regiune si starea de sanatate a locuitorilor. Portalul va gazdui informatii spatiale ce vor fi utilizate pentru aplicarea politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului.

Sandu nu e suparat ca suntem in urma ci ca nu a fost bagat in seama

Scandalul dintre ministri nu a fost motivat de faptul ca Romania nu a facut nimic pentru a se achita de cerintele UE, ci de nemultumirea lui Gabriel Sandu ca el nu a fost nici macar consultat pe tema ordonantei desi el este raspunzator de intreaga strategie de comunicatii a tarii.
"In mod normal, domnule prim-ministru si stimati colegi, ar fi trebuit sa fiu initiator, dar eu nu sunt trecut nici macar la avizator in conditiile in care eu coordonez atat strategia nationala de comunicatii, cat si partea de spectru si, mai ales, in conditiile in care participarea la discutii si la negocieri a fost facuta de Ministerul Comunicatiilor", a spus Sandu nervos, uitandu-se spre Boc.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, initiatorul actului normativ, i-a reprosat la randul sau lui Sandu ca a intarziat nepermis de mult promovarea acestei ordonante, in conditiile in care exista pericolul declansarii de catre CE a procedurii de infringement.
"Se discuta de un an si jumatate, domnul ministru, intr-o comisie interministeriala", i-a spus Borbely lui Sandu, potrivit Mediafax.
Ministrul Comunicatiilor a incercat sa ii explice motivul pentru care ordonanta a stat in dezbaterea comisiei interministeriale, moment in care premierul Emil Boc, dupa ce a incercat pe rand sa-i calmeze pe cei doi ministri, a intervenit, taindu-le microfonul.
"Microfonul se da de aici, de la acest birou. De la acest microfon se ofera microfonul, sa stiti, v-as ruga sa intelegeti acest lucru", i-a atentionat premierul pe ministri.
El a cerut apoi sefului Departamentului pentru Afaceri Europene sa explice necesitatea ordonantei, acesta aratand la randul sau ca Romania se afla in etapa de aviz motivat a CE si ca termenul in care trebuie adoptat actul normativ expira in urmatoarele zile.
"Deci, cu totii suntem de acord ca trebuie sa eliminam pericolul de infringement la adresa Romaniei. Rog ca, la sfarsitul ordinii de zi, Ministerul Comunicatiilor sa aiba o evaluare cu departamentul tehnic si daca are observatii de facut, sa ni le solicite", a continuat Boc.
El a precizat in acelasi timp ca ministrul Borbely se va pronunta in final asupra tuturor observatiilor.