Proprietarul Adeplast Oradea: Este ambitia mea personala sa fim primii care se listeaza

Ziarul Financiar 24.01.2010

Marcel Barbut, actionarul majoritar al producatorului de materiale de constructii Adeplast Oradea, intentioneaza sa atraga bani printr-o dubla listare pe bursa din Sibiu si pe cea din Varsovia, cu scopul de a construi o noua fabrica in zona Moldovei. Omul de afaceri nu s-a hotarat inca in privinta momentului in care se va derula operatiunea sau a valorii ofertelor publice initiale, insa conducerea Sibex a vehiculat recent suma de circa 16 mil. euro pentru cele doua IPO-uri.

"Ca sa devin numarul unu pe piata intentionez sa fac o a treia fabrica si care sa fie in zona Moldovei. Daca am incasa noul capital ne-am dezvolta cu noua fabrica. Dorim, si este ambitia mea personala, sa fim primii care se listeaza la Sibiu. Daca sumele atrase nu se vor ridica la cat imi imaginez eu, probabil vom face o listare mai mica pe o parte, Sibiu, ca sa sparg greata aici", a declarat Marcel Barbut.

Proprietarul Adeplast a avut si in 2007 tentative de a lista compania pe Bursa de la Bucuresti, scopul atunci fiind acoperirea unor credite in valoare de 25 mil. euro contractate in 2006 pentru construirea a doua fabrici.

"Am vrut atunci sa ne listam la Bursa si cu banii atrasi sa acoperim creditele sa nu platim sume asa de mari la banci. Intamplarea a fost ca a aparut criza si ne-am retras", povesteste Barbut. Profitul net al Adeplast Oradea a scazut anul trecut cu 46%, la 1,4 milioane de euro, comparativ cu un castig de 2,6 milioane de euro in 2008, in timp ce afacerile producatorului de materiale de constructii s-au majorat cu 2%.In 2008, compania a avut afaceri de circa 31 de milioane de euro. "In 2009, cand toate companiile de pe piata au avut o contractie de minimum 20%, noi am fost singurii care am crescut, cu 2%. Pentru ca sa cresti in aceste momente pe cota de piata trebuie sa faci sacrificii si asa am ajuns sa avem un profit net de numai 1,4 mil. euro, de la 2,6 mil. euro cu un an in urma. La ora actuala stam pe o datorie de 16 milioane de euro. Patru milioane de euro s-au dus pe amortizari si dobanzi la banci", a precizat Marcel Barbut.

Bursa din Varsovia nu este la prima tentativa de realizare a unei listari duble, numai anul trecut realizandu-se pe aceasta piata poloneza 16 IPO-uri de acest fel.

"Automat, companiile romanesti care se listeaza la Varsovia vor fi atractive pentru fondurile de investitii din Polonia. Anul trecut am avut 38 de IPO-uri la Varsovia, cele mai multe din Europa, dintre care 16 au fost listariduble. La fel am avut cel mai ridicat rulaj in 2009, care s-a ridicat la 38 miliarde de euro", a spus Piotr Borowski, directorul departamentului de dezvoltarea afacerilor pe pietele din UE de la Bursa din Varsovia.

El a explicat numarul mare de listari ale unor companii straine la Varsovia prin faptul ca fondurile de investitii locale sunt obligate sa pastreze o expunere de minimum 85% pe piata interna.