CULISE DE TEATRU/ Uimitoarele duminici de la Nationalul craiovean

Autor: Pop Ioan 09.02.2010

In urmă cu 35 de ani, secretarul literar al Teatrului Naţional Craiova, dramaturgul şi scriitorul Ion D. Sirbu, propunea conducerii de atunci derularea unor conferinţe "experimentale" menite să reflecte "intregul potenţial creator al teatrului".



Conferinţele experimentale au dinamizat viaţa spirituală a oraşului şi au demonstrat un potenţial deloc de neglijat al reflecţiei intelectuale, prin atingerea unor subiecte care au vizat teatrul ca atare, in rafinate conexiuni cu poezia, filozofia, in contextul culturii naţionale şi al celei universale. Din cercetarea arhivelor T.N.C. s-a putut constata că in perioada 1965-1972 s-au desfăşurat 36 de conferinţe de acest gen, cu participarea unor personalităţi din lumea teatrului, dar şi din alte zone ale culturii. "Motorul" acestor conferinţe a fost secretarul literar Ion D. Sirbu, care avea să devină unul dintre cei mai importanţi scriitori români ai secolului XX.
După iniţiativa editării unei reviste de specialitate a teatrului, "SpectActor", de la a cărei apariţie s-au implinit 3 ani, directorul TNC, Mircea Cornişteanu, a decis incă din 2009 reluarea unor asemenea intâlniri-dezbateri, pe teme dintre cele mai diverse, in strânsă conexiune cu teatrul. Prin invitarea unor personalităţi ale culturii naţionale, T.N. Craiova propune publicului craiovean dezbateri dintre cele mai variate şi mai interesante. Acestea se vor desfăşura sub denumirea generică "Intâlnirile SpectActor - Teatrul Naţional Craiova" şi vor avea o derulare lunară, in alternanţă cu "Duminicile de poezie", un alt tip de manifestare proiectat a se desfăşura in spaţiile TNC.
In acest sens, primul invitat va fi actorul şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, care va susţine pe 14 februarie 2010, de la ora 11, conferinţa cu titlul "Limitele aşteptării - o călătorie prin istoria şi cultura naţională a ultimelor decenii". Aceasta va avea loc la Sala "Ion D. Sirbu" a T.N.C. După conferinţă, publicul este invitat să participe la un dialog colocvial cu invitatul intâlnirii.
Următorul invitat va fi maestrul Radu Beligan, personalitate majoră a teatrului românesc, cu o prodigioasă activitate artistică, ce continuă şi in prezent. Conferinţa va avea loc pe 21 martie 2010, la aceeaşi oră.
Tot la TNC se vor desfăşura şi intâlniri cu importanţi poeţi români, in cadrul "Duminicilor poeziei in teatru", manifestare complementară "Intâlnirilor", care işi propune sensibilizarea publicului craiovean la mai vechile şi noile tendinţe din poezia română contemporană. In cadrul acestor intâlniri vor fi prezentaţi publicului poeţi români de valoare, din cele mai diferite generaţii, şi vor avea loc recitaluri din lirica acestora, precum şi discuţii ale publicului cu cei invitaţi pe marginea operei lor.
Primul invitat va fi poetul Mircea Dinescu, una dintre figurile marcante ale literaturii române din ultimele decenii. Intâlnirea cu publicul este programată să aibă loc pe 28 februarie, 2010, de la ora 11.00, la Sala « Ion D. Sirbu » a teatrului. Următorul invitat va fi poeta Ana Blandiana, pe 18 aprilie.
Coordonator şi moderator al manifestărilor este Nicolae Coande, secretar literar al TNC.

Biletele pentru aceste intilniri costa 10 lei şi pot fi procurate de la agenţia teatrului.