Gigantii de stat din energie devin cele mai valoroase companii

Autor: Roxana Petrescu 09.02.2010

Romania vrea si ea "campioni" in energie, dupa ce a vazut cum s-au descurat cehii si ungurii, care s-au extins in regiune. Dar ii va avea?



Electra si Hidroenergetica, cele doua companii prin intermediul carora Guvernul incearca sa reorganizeze din temelii sistemul de productie a energiei, ar putea avea o valoare de piata de peste 4, respectiv 3,5 miliarde de euro, potrivit topului celor mai valoroase 100 de companii din Romania realizat anual de ZF impreuna cu casa de investitii Capital Partners.

Aceasta este cea mai mare afacere din ener gie din ultimii 10 ani si restructurarea va schimba complet piata locala a energiei pentru urmatoarele decade. Intrebarea care se pune este insa daca impartirea pe hartie este suficienta pentru a crea cu adevarat "campioni regionali" in energie, asa cum au cehii sau ungurii, sau fara un management profesionist companiile vor merge la fel de "impiedicat" ca pana acum.

Afacerile primei companii vor depasi 2 mld. euro, in timp ce al doilea gigant ar putea avea un rulaj de peste 1,7 mld. euro. In total, cele doua companii reunesc peste 40.000 de angajati. Cu aceste valori de piata, gigantii energetici, plan pornit din cadrul Ministerului Economiei condus de Adriean Videanu (PD-L), se pot situa in fata unor companii precum Petrom, Orange sau Vodafone care au dominat ani de-a randul topul celor mai valoroase companii din Romania.

Proiectul de reorganizare a sistemului ener getic deja a fost aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, de Guvern, hotararea fiind publicata in Monitorul Oficial.

Prin aceasta masura, Romania incearca sa recupereze terenul pierdut in fata altor tari care si-au construit campioni nationali, i-au condus bine si au reusit sa faca din ei jucatori regionali. Cel mai des amintit exemplu este cel al cehilor de la CEZ, model pe care autoritatile de la Bucuresti incearca sa-l copieze de mai multi ani. Cele doua companii au nevoie de investitii de miliarde de euro, cateva sute de oameni vor fi disponibilizati, iar ambitiile regionale ale celor doi giganti ar putea sa se faca simtite abia dupa 2012.

"Dupa un an cred ca vom avea valoarea companiei si atunci va fi pus cap la cap si un business plan pe termen lung. Acum suntem in faza in care divizam Hidroelectrica, ne ocupam de fuziunile cu partea termo, analizam cum sa rezolvam problema datoriilor CNH", explica Mihai David (PSD) care conduce infiintarea Hidroenergetica, unul dintre cei doi giganti care va incorpora cea mai mare parte a activelor Hidroelectrica. David este acum directorul general al Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie de stat.

"Pe termen mediu, investitiile necesare in capacitatile care vor forma Hidroenergetica se ridica la 1-1,5 miliarde de euro, banii urmand sa se duca atat pentru capacitati noi pe zona hidro, cat si pentru inlocuirea a 650-700 de MW pe zona termo. Avem deja discutii cu bancile pentru finantarea acestor investitii. Toata lumea este curioasa in ceea ce priveste acest proiect", a explicat David.