Statul a aruncat banii de la FMI pe salarii si dobanzi

Autor: Liviu Chiru 16.02.2010

Guvernul a reusit anul trecut sa mentina deficitul bugetar in limitele agreate cu FMI, la 7,2% din PIB, insa doar gratie unor masuri temporare de taieri de costuri, adoptate in trimestrul al patrulea. Ajustarea sistemului public a ramas tema pentru 2010.



Statul a avut anul trecut cheltuieli totale de 193 mld. lei (45,5 mld. euro), in crestere cu 1,4%, in lei, fata de 2008, insa aceste sume nu au reusit sa impulsioneze economia, in conditiile in care au mers preponderent spre plata de salarii si pensii si mai putin spre investitii.

In schimb, incasarile la buget au scazut cu 5,4%, pana la 156,6 mld. lei (36,8 mld. euro), cea mai puternica contractie fiind inregistrata la incasarile de TVA, corespunzator prabusirii consumului. Anul trecut statul a incasat doar 34,3 mld. lei din TVA, care ramane totusi principala sursa de alimentare a bugetului, in scadere cu 16% fata de 2008.

"Executia bugetara a fost conforma cu ultimele planuri agreate cu Fondul Monetar International, dar cu siguranta s-au acumulat arierate semnificative pe sfarsit de an", spune Catalina Molnar, senior economist al RBS Bank Romania. Ea noteaza ca deficitul a ramas sub plafonul de 7,3% din PIB agreat cu FMI doar datorita masurilor de trimitere a salariatilor din domeniul public in concediu fara plata in toamna, care are insa un efect temporar.

"Nu s-a facut mai nimic in sensul reformarii sistemului public, care ar fi necesara pentru a aduce deficitul sub 6% din PIB anul acesta, dupa cum a fost prognozat", spune Molnar.

De altfel, cheltuielile cu personalul au incheiat anul 2009 cu o crestere de 2,4%, pana la 46,7 miliarde de lei, in conditiile in care au incorporat efectele majorarilor puternice de salarii si pensii din toamna anului 2008.

In schimb, cheltuielile de capital (adica investitiile) au fost de numai 23,2 mld. lei (5,4 mld. euro), cu 13%, in lei, mai putin decat s-a realizat in 2008.

Randamentele mari platite la titlurile de stat in toamna anului 2008 si in prima jumatate a anului 2009, cand Trezoreria se chinuia sa gaseasca fonduri pe plan local pentru acoperirea deficitului enorm, s-a vazut in explozia cheltuielilor cu dobanzile. Anul trecut statul a platit dobanzi de 6,5 mld. lei (1,5 mld. euro), cu 67%, in lei, mai mult decat in 2008. Abia in a doua jumatate a anului statul a putut sa forteze scaderea randamentelor pe plan local, dupa ce a imprumutat bani de la FMI si UE.

Rezultatele executiei bugetare pe anul trecut sunt foarte departe de primele proiectii facute de guvern in iarna anului 2008. Atunci, executivul astepta venituri bugetare de aproape 194 mld. lei, adica in crestere cu 17% fata de 2008, la un Produs Intern Brut de 579 mld. lei. Anul trecut PIB-ul a fost insa de numai 505 mld. lei. Acum, Guvernul ia in calcul pentru anul 2010 un PIB de aproape 539 mld. lei.

Ecofin a aprobat amanarea scaderii deficitului bugetar

Consiliul ECOFIN, responsabil de afacerile economice si financiare in UE, a aprobat ieri propunerea Comisiei de amanare cu un an, pana in 2012, a tintei pentru Romania de aducere a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

"Romania trebuie sa implementeze masurile cuprinse in bugetul pe 2010, sa evite in acelasi timp noi derapaje si sa asigure un efort fiscal anual de 1,75% din PIB in perioada 2010-2012", potrivit unui comunicat al Consiliului.

Decizia de amanare a fost luata pe fondul crizei economice severe care s-a manifestat si dupa iulie 2009, cand ECOFIN a deschis procedura pentru deficit excesiv impotriva Romaniei, Maltei si Lituaniei.