Montero, primul mare distribuitor din farma care cere insolventa

Autor: Ioana David 18.02.2010

Distribuitorul de medicamente Montero, controlat de fratii Tudorache, a cerut insolventa si propune un plan de reorganizare judiciara, aflandu-se in imposibilitatea de a plati datoriile scadente. La finalul lui 2008 datoriile totale se ridicau la 50 mil. euro.
Pe langa cererea formulata de companie, alti patru creditori au cerut insolventa distribuitorului.
"Este o situatia mai complexa. Si noi suntem intr-o analiza sa vedem exact ce s-a intamplat", a spus Radu Tudorache. El a precizat trei dintre firmele care au cerut insolventa: Secom (importator de suplimente alimentare), Seder (distribuitor de medicamente) si Prisum (importator de medicamente). Proprietarul Montero a spus ca se astepta sa fie firme mai mari care intra in insolventa, insa nu a dorit sa precizeze nivelul datoriilor spunand ca "trebuie sa asteptam sa vedem tabelul creditorilor".
Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante, la finalul anului 2008 Montero avea datorii totale de 180 mil. lei (aproximativ 50 mil. euro). Cifra de afaceri atingea atunci 274, 2 mil. lei (74,5 mil. euro), in timp ce pierderile erau de 13,5 mil. lei (3,6 mil. euro). In cadrul companiei lucrau in 2008 circa 500 de oameni. Tudorache a mai spus ca prelungirea termenelor de plata anul trecut a avut un efect negativ asupra companiei. Majoritatea firmelor din industria de medicamente au precizat ca au avut anul trecut probleme cauzate de recuperarea banilor din piata, in conditiile in care Ministerul Sanatatii a majorat termenele de plata catre farmacii de la 90 de zile la circa 180 de zile.
Montero nu se confrunta pentru prima data cu cereri de intrare in insolventa dupa ce in vara anului trecut 10 companii au solicitat insolventa. Tudorache spunea atunci ca "cererea de insolventa a devenit sportul national preferat pentru recuperarea creantelor, in Romania. Creditorii nu cred ca realizeaza ca in momentul in care o firma este in insolventa si se accepta un plan de reorganizare devine mult mai greu
sa-si recupereze banii". Tudorache a adaugat ca numai distribuitorul din Bucuresti este afectat, in grup existand mai multi distribuitori regionali care continua sa functioneze normal. El nu a dorit sa precizeze cati distribuitori sunt in total.
In ceea ce priveste reteaua de farmacii Remedio care face parte, alaturi de Montero, din grupul Newarch Investments, proprietarul a spus ca nu este afectata pentru ca principalii furnziori erau distribuitori precum Mediplus sau Farmexpert. In pofida problemelor legate de cresterea termenelor de plata, pentru distribuitori nu s-a pus problema falimentelor sau a insolventelor deoarece fie au primit termene de plata mai mari de la producatori, fie au accesat credite.