Rezolvarea disputei dintre actionarii Albalact este amanata pentru aprilie

Autor: Diana Tudor Stoica 22.02.2010

Petre-Gavril Leontin, care detine in mod direct 1% din actiunile producatorului de lactate Albalact Alba Iulia, dar care sustine ca are dreptul la jumatate din titlurile familiei Ciurtin - proprietarul a peste 48% din actiunile Albalact, a obtinut amanarea pana in aprilie a procesului care urmareste clarificarea structurii actionariatului companiei de lactate.

In conditiile in care urmatoarea infatisare a celor doi actionari va avea loc la jumatatea lunii aprilie a acestui an, vanzarea Albalact - aflata pe ultima suta de metri, potrivit informatiilor ZF - ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.

Cu toate acestea, surse din industrie sustin ca discutiile pentru vanzarea Albalact continua cu un singur investitor, respectiv grupul francez Lactalis, care detine si compania LaDorna.

"Este o cauza complexa si am cerut timp pentru formularea apararii. Am luat cunostinta de motivele pentru care Petru Ciurtin a cerut aceasta incetare a contractului de asociere prin participatiune, expuse pe sapte-opt pagini si am cerut timp pentru studierea acestora, deoarece pana acum nu am avut aceste informatii", a declarat Petre-Gavril Leontin pentru ZF.

El a adaugat ca Petru Ciurtin, care controleaza 31,74% din actiunile Albalact, sustine in aceste declaratii ca valabilitatea contractului de asociere prin participatiune, incheiat in 1999 intre cei doi, a incetat in momentul in care nu a fost respectata una dintre clauze. Leontin afirma insa ca poate demonstra contrariul.

Raul Ciurtin, detinatorul a 16,6% din actiunile Albalact, presedintele companiei si fiul lui Petru Ciurtin, nu a vrut sa comenteze asupra motivului pentru care procesul a fost amanat si nu a spus nici daca acest proces va afecta in vreun fel businessul Albalact.

Cei doi reprezentanti ai familiei Ciurtin, Petru si Raul, nu au confirma, dar nici nu au infirmat cu nicio ocazie negocierile pentru vanzarea companiei.

De cealalta parte, Petre-Gavril Leontin, un actionar al Albalact care nu a iesit in fata in ultimii zece ani, a trimis presei la finalul anului trecut un anunt prin care sustinea ca detine informatii cu privire la dorinta familiei Ciurtin de a isi vinde titlurile detinute in Albalact catre investitori straini. El anunta, de asemenea, la acel moment ca are dreptul la jumatate din actiunile detinute de Petru si Raul Ciurtin in baza unui contract de asociere prin participatiune incheiat in 1999.

Familia Ciurtin a negat de la inceput valabilitatea contractului si pe 22 ianuarie a anuntat Bursa de Valori Bucuresti ca a intentat un proces impotriva lui Leontin prin care solicita instantei sa constate incetarea acestui contract. La prima infatisare, din 19 februarie, Leontin a reusit insa sa obtina o amanare pana la jumatatea lunii aprilie,

De la jumatatea lunii ianuarie si pana in prezent, pretul actiunilor Albalact (ALBZ) a scazut cu 8,7%. Titlurile producatorului de lactate erau tranzactionate ieri la pranz la 0,365 lei, fata de 0,4 lei in luna ianuarie, capitalizarea companiei fiind de circa 58 mil. euro.

Cel mai mare jucator independent din lactate

Producatorul din Alba, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro in 2008, este in prezent cea mai mare tinta de pe piata lactatelor, unde se afla intre primii cinci jucatori.

Albalact mai este curtata in prezent doar de francezii de la Lactalis, proprietarul grupului LaDorna si unul dintre cei mai mari producatori de lactate din lume, desi atat germanii de la Müller, cat si israelienii de la Tnuva si-au aratat interesul pentru producatorul din Alba in ultimele luni, potrivit surselor din industrie.