Samsung vine cu televizoare 3D. Pretul ajunge si la 4.000 de euro

Autori: Razvan Muresan , Adrian Stefan Seceleanu 24.02.2010

Si rivalii de la LG si Sony cred ca in Romania se vor gasi clienti pentru televizoare si echipamente Home Cinema 3D.



Compania sud-coreeana Samsung, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de televizoare de ultima generatie, va lansa in aprilie in Romania primele TV-uri cu tehnologie LED (Light Emitting Diode) care permit vizualizarea de imagini tridimensionale (3D), cu preturi care vor ajunge si la 16.000 de lei (aproximativ 4.000 de euro).

Raul Filip, division manager al Samsung Electronics Romania, spune ca promovarea noilor produse va fi una consistenta, pe fondul estimarilor ca pe piata locala se vor gasi clienti interesati si dispusi sa plateasca si 4.000 de euro pe un asemenea televizor. "Avem de gand sa promovam agresiv acest produs. Bugetul de promovare este unul substantial, iar obiectivul nostru este ca atunci cand un client se gandeste la LED 3D sa spuna Samsung", a adaugat Filip, fara a oferi detalii despre nivelul bugetului de promovare.

Anul trecut romanii au cumparat aproximativ 500.000 de televizoare de ultima generatie (LCD, plasma, LED) pe care au platit 180 mil. euro, potrivit estimarilor de pe piata si datelor furnizate de compania de analiza GfK. Grosul vanzarilor a fost insa reprezentat de modelele ieftine, televizoarele cu LCD. Ce public exista in Romania pentru televizoarele cu cele mai noi tehnologii, precum cele cu LED, care asigura, potrivit producatorilor o calitate superioara a imaginii? Raul Filip spune ca anul trecut 5% din televizoarele vandute de Samsung in Romania au fost din gama LED, dar in acest an procentul s-ar putea dubla la 10% din totalul livrarilor.

"Odata cu aceasta lansare procentul vanzarii produselor LED s-ar putea dubla, insa ramane de vazut ce vor face si competitorii", spune Filip. Preturile pentru televizoarele cu tehnologie LED pleaca pe piata locala de la aproximativ 2.800 de lei. Reprezentantul Samsung spune ca pretul modelelor 3D va ajunge si la 4.000 de euro. "Cel mai scump model existent acum pe piata din Romania costa circa 16.000 de lei, iar pretul viitorului LED 3D nu va fi foarte diferit de acest prag", a declarat Raul Filip.

Televizoarele 3D de la Samsung au un procesor incorporat care permite conversia imaginilor 2D in 3D in timp real, astfel ca tarile cu o tehnologie mai limitata a programelor TV, cum e, potrivit Samsung, si Romania, nu vor pune in pericol vanzarile. Pentru a vizualiza programele in format 3D persoanele care cumpara televizoare 3D trebuie sa poarte niste ochelari speciali. Oficialii Samsung precizeaza insa ca utilizatorii pot "decupla" modul 3D, iar televizoarele devin atunci niste echipamente "obisnuite", pentru care nu mai este nevoie de ochelari.

Si rivalii de la LG, de asemenea unii dintre cei mai mari jucatori de pe piata TV-urilor, vor aduce in Romania televizoare 3D. "La inceputul lunii mai vom introduce pe piata din Romania o serie de televizoare 3D impreuna cu accesoriile aferente. Unul dintre modelele listate in noua gama este LG LE9500. Acest model incorporeaza tehnologia LED si este si primul televizor LCD 3D de la LG. Pretul pentru modelele cu diagonala de 119 cm va fi intre 7.999 si 9.999 lei", au precizat pentru ZF reprezentantii LG Romania.

Si compania japoneza Sony are in plan sa aduca in Romania televizoare si playere Blu-Ray 3D. Taiju Ishikawa, seful diviziei consumer a sucursalei Sony din Romania, declara recent intr-un interviu pentru ZF ca doua dintre tendintele care vor domina vanzarile de pe piata locala vor fi televizoarele conectate la internet si tehnologia 3D.

In primele 10 luni ale anului trecut in Romania se vandusera 283.000 de televizoare cu tub catodic si 313.000 de tip LCD si cu plasma, potrivit datelor GfK. Potrivit LG Romania, vanzarile de televizoare LCD, cu plasma si LED au ajuns la 500.000 la nivelul intregului an 2009.