Consiliul Concurentei controleaza in premiera piata constructiilor de drumuri: "Ideea ne-a venit dupa ce am vazut ce amenzi s-au dat in Marea Britanie si Olanda"

Autor: Catalin Lupoaie 25.02.2010

Consiliul Concurentei (CC) va incepe o investigatie in domeniul constructiei de drumuri, care nu a fost niciodata analizat de CC pana in prezent, pentru a afla modul in care sunt derulate proiectele de infrastructura si a vedea care sunt principalii factori care influenteaza concurenta in acest sector.

"Pana in prezent nu a mai fost facuta nicio investigatie privind mediul concurential de la constructia de drumuri si ne-am autosesizat. Ideea ne-a venit dupa ce am vazut ce amenzi s-au dat anul trecut in Marea Britanie in acest sector, precum si in Olanda in urma cu doi ani", spune Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.

El sustine ca vor fi investigate materiile prime care se utilizeaza pana la modul in care se construiesc drumurile, inclusiv modalitatea de acordare a contractelor. "
Vrem sa cunostem exact situatia din acest sector al economiei nationale. De regula, dupa astfel de investigatii pot fi aplicate sanctiuni, dar nu acesta este scopul investigatiei", afirma Chiritoiu. Cea mai mare sanctiune care se poate acorda pentru cei care au incalcat mediul concurential este de 10% din cifra de afaceri pe ultimul an inregistrat de compania sau companiile care nu au respectat normele in vigoare.

In ultimii ani, numarul licitatiilor suspecte de executie de drumuri si autostrazi a crescut, insa pana in prezent nu au fost aplicate sanctiuni de catre CC.