Ford dezgheata piata locurilor de munca in auto si da startul campaniei de angajari pentru agenti de vanzari

Autor: Bogdan Alecu 25.02.2010

Demararea operatiunilor legate de Compania Nationala de Vanzari a Ford reprezinta o noua gura de oxigen primita de industria auto locala, dupa inceperea programului "Rabla", fiind si prima campanie de angajari din auto in acest an.

Pe fondul declinului cu peste 50% al vanzarilor de masini, anul trecut peste 10% din dealerii auto si-au inchis businessul, iar majoritatea importatorilor au declansat operatiuni de restructurare, prin concedierea a pana la 30% din personal.

Pentru noul importator, Ford Romania va angaja cel putin 120 de persoane, potrivit estimarilor ZF. Sediul noii Companii Nationale de Vanzari va fi in Bucuresti, la fel ca si in cazul Renault Group Romania.

"Compania Nationala de Vanzari a Ford va fi amplasata strategic in Bucuresti, de unde angajatii nostri pot comunica optim cu dealerii Ford din toata tara si pot fi alaturi de clientii nostri importanti", a subliniat Paul Flanagan, managing director al companiei de vanzari.

In prezent, in cadrul Romcar, importatorul Ford lucreaza 90 de persoane, fata de o medie de 122 in 2008, an in care s-au inregistrat vanzari de 22.139 de masini, cel mai ridicat volum atins din 1992 si pana in prezent. Anul trecut vanzarile constructorului american au inregistrat un declin de 48%, la aproape 10.500 de masini, scadere sub cea a pietei, care i-a permis sa-si majoreze cota de piata la peste 7%.

Tiriac reintegreaza actualii angajati ai importatorului

Odata cu preluarea activitatii de import de catre Ford Romania, angajatii Romcar vor fi preluati de catre alte divizii din cadrul Tiriac Holdings, care mai detine M-Car Trading, importatorul Mitsubishi si Hyundai Auto Romania, importatorul marcii coreene, dar si TiriacAuto, divizia de retail auto care controleaza 40 de dealeri a zece marci, printre care si Ford.

"Odata cu preluarea activitatii de import a marcii Ford de catre Compania Nationala de Vanzari apartinand partenerului nostru american, angajatii Romcar vor fi integrati, majoritar, in celelalte companii apartinand Grupului Tiriac", a spus Cristina Munteanu, directorul de comunicare corporate al Tiriac Holdings.

Incepe si productia modelului de clasa mica

"In viitorul apropiat", potrivit celor de la Ford, cel mai probabil in toamna acestui an, in cadrul uzinei va incepe productia viitorului model de segment B Ford Fusion, modelul care teoretic va fi inlocuit de viitorul B-Max, model asamblat exclusiv la Craiova. Pe piata locala Compania Nationala de Vanzari va lansa noul model la finele acestui an sau in prima parte a anului viitor.

Teoretic viitorul Ford B-Max va fi prezentat in toamna in cadrul Salonului Auto de la Paris, iar imediat dupa ar urma lansarea comerciala in Europa de Vest.

La nivelul anului trecut din cele 300 de vehicule comerciale, 96% dintre acestea au fost exportate catre piete europene precum Germania, Marea Britanie sau Bulgaria. Acelasi nivel de peste 90% al exporturilor se va mentine si in 2010, potrivit lui Wolfgang Schneider, vicepresedintele Ford Europa pe probleme guvernamentale si de mediu.

Au primit garantii de la stat

Valoarea totala a investitiilor Ford la Craiova va depasi in 2012 nivelul de 1 miliard de euro, fata de un minim stabilit in momentul preluarii de 675 de milioane de euro, dupa ce Banca Europeana pentru Investitii a acordat Ford Europa un imprumut in valoare de 400 de milioane de euro, garantat de statul roman in proportie de 80%.