Incepe George Soros asaltul impotriva euro?

Autor: Catalina Apostoiu 28.02.2010

Cei mai importanti manageri de fonduri de hedging, in frunte cu celebrul George Soros, pariaza pe o cadere a euro pana la valoarea de un dolar, in conditiile in care acum moneda europeana se tranzactioneaza la circa 1,35 dolari.

Miliardarul George Soros are in spate o istorie bogata a pariurilor impotriva unor monede nationale, el castigand la inceputul anilor '90 un miliard de dolari de pe urma caderii lirei sterline, el fiind considerat in Marea Britanie drept "omul care a spart Banca Angliei".

O serie de fonduri de hedging "cu greutate" au lansat pariuri foarte mari impotriva monedei euro, care aduc aminte de ceea ce s-a intamplat in momentul de apogeu al crizei financiare, scrie The Wall Street Journal.

Aceste pariuri ies la suprafata pe fondul unor intruniri ale managerilor fondurilor de hedging, asemeni celei de luna trecuta la care au participat titani ca SAC Capital Advisors si Soros Fund Management. In timpul acestei intruniri, la care Soros nu a participat personal, un mic grup de manageri de fonduri de hedging a sustinut ca moneda euro s-ar putea indrepta catre o paritate cu dolarul (situatie in care un euro ar costa un dolar).

George Soros a avertizat ca daca Uniunea Europeana nu-si repara finantele, "moneda euro s-ar putea prabusi".

Pariurile respective semnaleaza faptul ca marii jucatori financiari intrevad o rara oportunitate de castig pe fondul situatiei actuale. Moneda euro, care se tranzactiona la 1,51 $ in decembrie, se tranzactioneaza acum in jurul a 1,35 $. In conditiile in care traderii recurg la leverage, imprumutandu-se adesea de 20 de ori valoarea pariului facut, o miscare a euro catre 1 dolar ar putea reprezenta o oportunitate unica.

Efectul precis al acestor pariuri este imposibil de calculat, insa acestea au sporit cu siguranta presiunea asupra euro si prin urmare presiunea asupra UE in sensul controlarii crizei din Grecia.

Autoritatile nu au sugerat pana acum ca ar fi ceva in neregula cu aceste pariuri.

In cadrul unor mici intruniri, fondurile de hedging pot discuta tranzactii similare care se pot "alimenta" reciproc, dupa modelul actiunilor dur criticate din 2008, cand manageri de fonduri de hedging au pariat masiv impotriva titlurilor Lehman Brothers si altor firme, accelerandu-le declinul.