Surpriza: Deutsche Telekom depaseste Orange si Vodafone in Romania

Autor: Adrian Seceleanu 28.02.2010

Deutsche Telekom, cel mai mare operator de comunicatii din Europa, a inclus pentru prima oara in raportul sau financiar anual date din Romania, iar cifrele arata ca grupul german si-a depasit in premiera rivalii de la Orange si Vodafone din punctul de vedere al veniturilor, cu incasari de peste 1,1 mld. euro.

Nemtii au calculat suma de 1,1 mld. euro cumuland veniturile a patru companii la care detine actiuni prin grupul elen OTE, respectiv Romtelecom, Cosmote, Ger-manos si Zapp. Orange a inregistrat anul trecut venituri de 1,055 mld. euro in Romania, in timp ce veniturile Vodafone au fost de aproximativ 1 mld. euro, potrivit estimarilor ZF. Intrebarea este acum cine devine lider de piata?

O situatie asemanatoare exista si pe piata asigurarilor, unde grupul Vienna Insurance Grup e numarul unu pe piata la nivel de grup, cu cele patru companii diferite detinute, in timp ce Allianz Tiriac este lider in topul incasarilor pe companie.

Cu un profit operational (EBITDA) de 293 mil. euro anul trecut in Romania, Deutsche Telekom nu-si depaseste insa concurentii de la Orange si Vodafone, care au fiecare anual un EBITDA de peste 400 mil. euro.