Troc cu actiunile Fondului Proprietatea: Ofer Audi A4 din 2006 pentru 150.000 de actiuni FP

Autor: Roxana Daniela Pricop 03.03.2010

Trocul a devenit noua metoda de tranzactionare a actiunilor Fondului Proprietatea (FP), in conditiile in care unii dintre investitorii care ar vrea sa cumpere titluri nu mai au lichiditati.

Astfel, cumparatorii ofera masini second-hand sau apartamente in schimbul unor pachete de actiuni, potrivit anunturilor postate pe site-ul oficial al Fondului.

Nefiind listat la Bursa, tranzactiile cu titlurile FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. "Intalnirea" dintre cumparator si vanzator se realizeaza prin intermediul anunturilor de mica publicitate. Recent, postarea de anunturi de vanzare/cumparare de actiuni FP a devenit posibila si pe site-ul oficial al Fondului, la sectiunea de forum.

Pentru persoanele care dispun de lichiditati, actiunile FP se vand la preturi de 0,3 lei-0,4 lei/titlu, potrivit informatiilor culese din piata. Potentialul ridicat al actiunilor FP, care doar in primele doua luni ale acestui an s-au apreciat cu 40%, i-a atras si pe cei care vad in Fondul Proprietatea o investitie, dar care nu dispun de lichiditati suficiente.

Proprietatile imobiliare si masinile second-hand, ambele piete puternic afectate de criza, sunt cel mai adesea scoase la schimb cu actiuni FP. Daca in ultimul an, valoarea imobilelor sau a autoturismelor a scazut vertiginos, nu acelasi lucru se poate spune si despre actiunile FP, care in 2009 au crescut cu 150%, potrivit societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Cand am pus anuntul de cumparare pe forum, m-am gandit ca poate unul dintre actionarii Fondului are un nepot caruia vrea sa-i ia un apartament. Inca de acum cateva luni am scos apartamentul la vanzare, insa nu am reusit sa il vand, asa ca am decis sa incerc sa il dau la schimb cu actiuni la Fondul Proprietatea. Vreau sa am actiuni la Fond ca pe o investitie personala", a spus Tiberiu Georgescu, care ofera un apartament in Ramnicu Valcea pentru 500.0000 de actiuni FP. El detine deja un milion de actiuni FP, primite drept despagubire pentru un teren care a apartinut bunicului sau si care a fost confiscat de regimul comunist.

Mare parte dintre cei peste 3.100 de actionari persoane fizice care detin cumulat 40% din capital FP sunt persoane in varsta, care au fost expropriate de regimul comunist, sau rude mai tinere ale acestora. Nenumaratele amanari intervenite in procesul de listare alaturi de frecventele schimbari ale conducerii au pus la grea incercare rabdarea actionarilor, care, fortati de imprejurari, si-au vandut participatiile la Fond la preturi mult sub valoarea de un leu, pret luat in calcul atunci cand s-au facut despagubirile.

Mihai, un alt potential investitor in Fondul Proprie tatea, ofera un autoturism sport de teren, fabricat in urma cu cinci ani, in schimbul a 100.000 de actiuni FP, potrivit anuntului postat pe site-ul oficial al Fondului.

"Este criza si nu am nevoie de trei masini. De cumparat nu prea vrea nimeni sa cumpere masina, asa ca, decat sa ma uit la ea, am decis sa o dau la schimb cu actiuni la Fondul Proprietatea. Am mai avut o experienta cu investitiile: anul trecut am investit in actiunile SIF-urilor si am castigat. Sper ca dupa ce se listeaza Fondul Proprietatea sa castig la fel de mult cum am castigat din SIF-uri", a spus Mihai.

Tot un autoturism second-hand ofera la schimb si Bogdan, in opinia caruia "actiunile Fondului Proprietatea sunt mult mai valoroase decat o masina".

Trocul cu actiuni Fondul Proprietatea este o alternativa la procedura clasica de vanzare/cumparare si este posibil pentru ca contractul de cesiune prin care se schimba proprietarul actiunilor FP nu cere detalii privind pretul actiunilor sau valoarea tranzactiei.