La loc comanda. Firmele vor plati impozit pe profit ca si pana acum, nu anticipat. Cum comentati?

Autori: Claudia Medrega , Izabela Badarau 02.03.2010

Finantele nu mai cer companiilor plati anticipate de impozit pe baza profiturilor din 2009, firmele urmand sa plateasca pentru castigurile din 2010. Statul arata ca mizeaza pe un an mai bun decat 2009.



Finantele s-au gandit, dupa doar doua luni de la inceputul anului, sa renunte la aplicarea din 2010 a sistemului platilor anticipate de impozit pe profit in cazul companiilor, bulversand mediul de afaceri si "calculele" facute de contabilii firmelor inca de la finalul anului trecut.

Incepand cu 2010, companiile ar fi urmat sa aplice sistemul platilor anticipate de impozit pe profit, care a fost practicat in anii precedenti doar de banci, conform Codului fiscal in vigoare.

"In 2010 nu se va plati impozitul anticipat pe profit. Am avut o discutie cu ministrul finantelor si in cadrul modificarilor pe care le vom avea la Codul fiscal, vom pastra si pentru 2010 aceasta prevedere de a nu se plati anticipat impozitul pe profit, tinand cont de contextul economic in care ne aflam si pentru a sprijini mediul de afaceri", a spus ieri premierul Emil Boc. Potrivit informatiilor ZF, exista companii care au avut pe final de an incasari mai mari si s-au gandit, impreuna cu contabilii, pe ce an sa inregistreze tranzactia. "A venit contabila disperata la mine, intrebandu-ma cand sa inregistreze suma mare incasata in decembrie", a spus un om de afaceri. Daca s-ar fi aplicat sistemul platilor anticipate, firmele ar fi trebuit sa declare si efectueze trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, reprezentand 25% din impozitul datorat pentru anul 2009 cand castigurile au fost puternic subtiate de criza economica , actualizat cu inflatia din decembrie. In conditiile in care nu se aplica platile anticipate, companiile vor achita impozit pe profiturile realizate efectiv in 2010, an in care se estimeaza ca economia va reveni in teritoriul pozitiv.

"Masura nu va avea un impact negativ. Noi credem ca va avea un usor impact pozitiv asupra incasarilor bugetare. Speram ca anul 2010 sa fie ceva mai bun. Ar trebui sa incasam ceva mai mult decat anul trecut. Companiile nu vor plati impozite la nivelul profiturilor din 2009, ci la cele din 2010", a declarat pentru ZF Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

In bugetul pentru 2010 au fost programate incasari din impozitul pe profit de 11,5 mld. lei, in crestere cu 2% fata de sumele colectate anul trecut, in ipoteza generalizarii sistemului platilor anticipate.

In timp ce pentru incasarile din impozitarea profiturilor bancilor se estimeaza o dublare in 2010, la 1,2 mld. lei, la nivelul companiilor Finantele au programat venituri din impozitarea profiturilor in scadere cu 3,6%, la 10,3 mld. lei.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, sustine ca Guvernul nu ar fi avut interesul sa aplice o astfel de masura.

El adauga ca ceea ce este foarte grav este impredictibilitatea cadrului legal.

Ce spun consultantii fiscali

Emilian Duca, partner Tax Consulting BDO Tax, apreciaza ca problema nu o reprezinta platile anticipate in sine, care reprezinta o evolutie in linie cu celelalte state, ci doua aspecte care nu au fost luate in considerare de Ministerul Finantelor atunci cand a modificat Codul fiscal anul trecut.

"Un aspect este eliminarea impozitului minim generalizat pentru societatile care au pierderi sau profituri mici. O alta problema este o procedura de eliminare sau reducere a platilor anticipate in cazul in care in anul curent se inregistreaza pierderi sau un nivel mai scazut al profitului", a precizat Duca.

El apreciaza ca declaratiile de acest gen nu reprezinta nimic daca nu sunt urmate de fapte.

"Desi cererea eliminarii impozitului minim este una legitima, consider ca o noua modificare a legislatiei fiscale, la doar cateva luni de la inceperea anului, nu este de bun augur. Mai ales ca in relatia cu FMI-ul ne-am angajat sa modificam si Codul de procedura fiscala pana in iunie."

Duca spera ca modificarea Codului fiscal sa se refere exclusiv la eliminarea impozitului minim, iar celelalte modificari sa fie implementate de la 1 ianuarie 2011.

Ce avantaje au platile anticipate

Propunerea platilor anticipate pe profit a venit de mai multi ani din randul consultantilor fiscali, pentru a evita un volum de munca suplimentara si inutila. Practic, companiile au de calculat de patru ori pe an profitul impozabil, in timp ce prin introducerea platilor anticipate pe profit, s-ar fi calculat o singura data, iar la inchiderea anului s-ar fi facut regularizarea.

"Era o munca destul de mare de care credeam ca am scapat. Dar se pare ca nu. Se procedeaza si acum asa cum s-a procedat intotdeauna, in stilul romanesc: potrivim din mers printr-o alta ordonanta de urgenta. Este trist", considera Gabriel Sincu, partener specializat pe consultanta fiscala la firma Mazars.

Marius Ionescu, Partner, NNDKP Tax Advisory Services considera ca avantajul major al sistemului de plati anticipate consta in eliminarea cheltuielilor cu intocmirea declaratiilor de impozit pe profit trimestrial.

Pe de alta parte, el sustine ca dezavantajul major ar fi un efect negativ de flux de numerar pentru contribuabilii care platesc impozit in plus, cu atat mai mult cu cat acest impozit va trebui recuperat de la bugetul de stat si din pacate in aceasta perioada sumele platite in plus se recupereaza greu si cu intarzieri importante, in ciuda eforturilor pe care autoritatile ANAF le fac in aceasta directie.

"In situatia in care 2010 va fi un an mai prost ca 2009, contribuabilii ar plati bani in plus la bugetul de stat, pe care vor trebui apoi sa ii recupereze. Pe de alta parte, in situatia inversa, contribuabilul e avantajat. Situatia fiecarui contribuabil va fi diferita in mod evident", apreciaza Ionescu.

Maria Grapini, director la firma de textile Pasmatex Timisoara, este unul dintre oamenii din afaceri care a sustinut anularea acestei masuri pentru anul 2010.

"Nu stiu cine ar fi fost fericit cu aceasta masura. Cine spune ca profiturile vor fi mai mari anul acesta? Industria e la pamant. S-a adunat ca un bulgare de zapada tot ce au facut prost (guvernantii n.r.). Iar acum degeaba declara ca nu vor majora taxele si impozitele, din moment ce anul trecut, intr-un an de criza, au fost introduse noi poveri fiscale. Sa nu uitam ca domnul Pogea a marit CAS-ul in februarie 2009, iar in primavara anului trecut a introdus nedeductibilitate pe cheltuielile cu combustibilul si cu reparatia mijloacelor fixe. Acestea au ramas pana acum", spune Grapini.

Insa in randul altor companii mari, sentimentul general era ca vor avea un impact pozitiv pe cash-flow, iar statul ar avea incasari mai mici decat ar fi putut sa aiba. "Este o metoda de a face rost de niste bani mai rapid la bugetul statului decat sa amane incasarea impozitului pe profiturile obtinute anul acesta pentru luna aprilie 2011 (cand urma sa se faca regularizarea n.r.)", mai spune Sincu.

Si Duca apreciaza ca prin sistemul platilor anticipate s-ar fi redus volumul mare de munca. "Sistemul se foloseste in Occident. Simplifica foarte mult lucrurile. Stii de la inceputul anului ce plati ai de facut si la sfarsitul anului se face regularizarea. Exista o predictibilitate. Sistemul platilor anticipate este mult mai confortabil. Bancile lucreaza pe acest sistem si nu se plang", a spus Duca, precizand ca problema este de fapt impozitul minim.

Premierul Emil Boc:

Sorin Blejnar, presedintele ANAF:

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu: