CNVM le-a interzis brokerilor cehi de la Capital Partners s.a. sa mai deruleze operatiuni

Autor: Roxana Pricop 04.03.2010

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis firmei de investitii Capital Partners din Cehia sa mai activeze pe piata locala de capital, motivand ca societatea nu este autorizata ca intermediar si ca a adus o serie de prejudicii investitorilor romani, urmand sa sesizeze si Comisia Europeana.

"Arbitrul pietei de capital a decis radierea din Registrul public al CNVM a firmei Capital Partners a.s., autorizata de Banca Nationala a Cehiei (Czech National Bank), si interzicerea de a mai presta servicii de investitii pe teritoriul Romaniei. CNVM a constatat incalcarea prevederilor legale in vigoare, firma de investitii ceha desfasurand direct servicii si activitati de investitii pe teritoriul Romaniei sau utilizand ca intermediar societatea romaneasca Capital Group of Central Europe SRL (societate care nu este autorizata de CNVM si nici nu este notificata ca avand calitatea de agent delegat)", a anuntat ieri CNVM.

Reprezentantii Capital Group of Central Europe SRL activau ca brokeri, strangeau bani de la investitori, incheind contracte in numele Capital Partners, a explicat ieri Paul Miclaus, vicepresedintele CNVM.

Principalul obiect de activitate al firmei Capital Group of Central Europe SRL este cel de activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice, potrivit Ministerului de Finante.

Cu toate acestea, in 2007 si 2008 firma a postat mai multe anunturi pe site-ul de recrutare ejobs.ro prin care angaja broker, manager de portfoliu si consultant de investitii.

Capital Group of Central Europe SRL se prezenta viitorilor angajati ca facand parte din grupul Capital Partners a.s. (Cehia). Potrivit celui mai recent bilant contabil, firma Capital Group of Central Europe SRL a incheiat anul 2008 cu afaceri de aproape 5 milioane de lei si cu un profit net de peste 112.000 de lei.

CNVM a sesizat si Comisia Europeana in acest caz

CNVM a mai decis sesizarea Comisiei Europene cu privire la acest caz si referitor la masurile adoptate. Potrivit CNVM, firma de investitii Capital Partners a.s. a intrat pe piata de capital din Romania in baza liberei circulatii a serviciilor financiare, conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia.

Vicepresedintele CNVM Paul Miclaus a declarat pentru agentia de presa Mediafax ca firma ceha avea dreptul sa activeze in Romania fie de la distanta, fie prin intermediul unor agenti delegati, dar trebuia sa anunte Comisia.

"Totusi, ei au infiintat acest SRL, Capital Group of Central Europe, care nu este autorizat si nici nu este notificat ca agent delegat, si au activat prin intermediul lui. Practic, salariatii SRL-ului activau in Romania, dar nu erau supravegheati si nu puteau fi trasi la raspundere de nimeni. Agentii lor activau ca orice broker, strangeau bani de la persoane, incheind contracte in numele Capital Partners, si investeau unde credeau ei", a spus Miclaus, adaugand ca situatii similare cu cea din Romania au fost si in Ungaria. El nu a dat detalii despre natura prejudiciilor cauzate investitorilor.

"Am sesizat Comisia Europeana pentru ca asa prevede MiFID (un regulament international, n.r.). Totodata, aceasta situatie va fi adusa si la cunostinta CESR (Comitetul Reglementatorilor Pietelor de Capital din Europa - n.r.) de catre autoritatea din Ungaria", a mai spus Miclaus.

Firma din Cehia a intrat pe piata de capital din Romania in anul 2007, in baza liberei circulatii a serviciilor financiare, conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia. CNVM a retras, totodata, atestatul prin care a dat firmei dreptul sa activeze in Romania.

Reprezentantii firmei Capital Partners din Cehia nu au transmis niciun raspuns la solicitarea ZF pana la inchiderea editiei.

In vara anului trecut, CNVM a amendat firma Capital Group of Central Europe din Bucuresti si a sesizat Politia, deoarece societatea a incheiat contracte de comisionare si a preluat ordine fara sa fie autorizata. Atunci, CNVM a amendat firma cu 4.765 de lei, respectiv 5% din capitalul social, si a dat interdictie pentru doi administratori si asociati ai societatii, Martin Kilian si Bogdan Marian Paun, sa activeze pe piata de capital timp de cinci ani.

Cu toate acestea, societatea Capital Group of Central Europe SRL functioneaza si in prezent, potrivit Registrului Comertului.

Capital Partners s.a. nu are nicio legatura cu casa de investitii Capital Partners, firma de consultanta in fuziuni achizitii si finantari unde este actionar, printre altii, fostul bancher Doru Lionachescu