Fuziunea Caroli-Campofrio il scoate pe Ovidiu Wencz din noua structura de management

Autor: Diana Tudor Stoica 10.03.2010

Ovidiu Wencz, directorul general al producatorului de mezeluri Tabco-Campofrio, nu va face parte din conducerea Caroli Foods Group, companie formata prin fuziunea grupului Caroli cu filiala locala a gigantului european Campofrio Food Group, potrivit surselor din industrie.

Sursele citate sustin ca Wencz, cel care a condus Tabco-Campofrio in ultimii opt ani si unul dintre cei mai longevivi directori executivi ai unei filiale de multinationala, va parasi compania imediat dupa finalizarea integrarii operatiunilor dintre Caroli si Campofrio.

Contactat de Ziarul Financiar, Ovidiu Wencz nu a dorit sa comenteze aceste informatii sau sa ofere mai multe detalii. "Este adevarat faptul ca am purtat discutii referitoare la viitoarea structura de management a companiei, dar nu va pot dezvalui aceste informatii. Pana la finalizarea fuziunii, eu voi pastra pozitia pe care o detin", a declarat directorul general al Tabco-Campofrio, companie cu aproximativ 650 de angajati si afaceri de 32 mil. euro.

Potrivit surselor din industrie insa, dupa o perioada in care va fi implicat in integrarea operatiunilor dintre Caroli si Campofrio - in special in ceea ce priveste echipa de management si angajatii celor doua companii, Wencz nu va mai face parte din noua structura de management.

Nu este neobisnuit ca in urma unei fuziuni sau preluari, unul dintre cei doi manageri din companiile implicate in tranzactie sa nu mai faca parte din compania nou formata. Acest lucru s-a intamplat si in momentul in care gigantul francez de bauturi alcoolice si-a inghitit competitorul Allied Domecq. Atunci, directorul general al Allied Domecq, Tudor Furir, a preluat conducerea Pernod Ricard Romania, dupa ce managerul filialei locale a producatorului francez a fost promovat in cadrul grupului. In plus, aceeasi situatie ar putea avea loc si in cadrul fuziunii operatiunilor producatorului de chips-uri Star Foods cu cele ale producatorului de bauturi racoritoare Pepsi Americas.

CEO ramane fostul sef al Caroli

In momentul in care cei doi producatori de mezeluri au anuntat fuziunea operatiunilor Caroli si Campofrio printr-un joint-venture in care Caroli va detine pachetul majoritar, singura informatie cu privire la structura noului management a fost faptul ca presedintele (Talal El Solh) si CEO-ul Caroli (Haluk Akdemir) vor detine aceleasi pozitii si in cadrul Caroli Food Group, compania nou formata.

"In urma unei priviri atente si corecte, vom decide cine va umple locurile ramase libere in board-ul companiei (Caroli Foods Group -

n. red.). Structura echipei de management si numele persoanelor (care vor face parte din aceasta - n. red.) vor fi determinate bazandu-ne numai pe ceea ce compania are nevoie", a declarat Haluk Akdemir, CEO-ul Caroli Foods Group, in momentul in care a fost intrebat de ZF despre structura noului management si pozitia pe care Wencz o va ocupa in cadrul acesteia.

Din farma in mezeluri

Ovidiu Wencz, 45 de ani, a venit la conducerea Tabco-Campofrio la aproximativ trei ani dupa ce gigantul spaniol din industria mezelurilor a preluat pachetul majoritar de actiuni al companiei Tabco din Tulcea, in mai 1998.

In 2001, atunci cand Wencz a devenit director general al Tabco-Campofrio, el avea deja o experienta de trei ani la conducerea distribuitorului de produse farmaceutice Relad International pentru care lucrase aproape sase ani. Astfel, prima sarcina a lui Wencz in cadrul Tabco-Campofrio a fost de a dezvolta propria retea de vanzare si distributie a companiei la nivel national. Ulterior, producatorul a investit si in infiintarea a doua ferme de porcine, care asigura o parte din necesarul de materie prima al companiei.

La final de mandat, fara fabrica noua sau achizitie

In timpul mandatului lui Wencz, absolvent al Facultatii de Finante si Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, cifra de afaceri a Tabco-Campofrio a crescut de la 20,7 mil. euro in 2001 la 32,5 mil. euro la finalul anului 2008.

De asemenea, numarul de angajati al companiei a ramas relativ constant - intre 600 si 700 de persoane -, iar filiala Campofrio a inregistrat profit in fiecare an.

Singurul obiectiv pe care Wencz nu a reusit sa il indeplineasca in cei opt ani in care s-a aflat la conducerea producatorului de mezeluri a fost dezvoltarea capacitatii de productie a companiei prin construirea unei noi fabrici sau achizitia unui alt jucator local, desi a purtat discutii de preluare cu mai multi competitori.

Cine este Ovidiu Wencz