Toader, KPMG: Singura alternativa a bancilor este sa dea drumul creditului privat

Autor: Claudia Medrega 17.03.2010

Singura alternativa pentru bancherii care vor sa-si majoreze veniturile este sa dea drumul din nou la creditul pentru sectorul privat, practic in ghetat anul trecut, spune Serban Toader, seful KPMG, unul dintre cei mari auditori pe plan local, care cunoaste bine bilanturile multor banci din sistem.

"Pana acum bancile au dat imprumuturi statului si a fost simplu, pentru ca dobanda era multumitoare, iar nivelul de risc scazut. Dar multi bancheri cred ca un astfel de model este bun pe termen scurt, dar nu este sustenabil. Pentru ca ei nu au venit aici sa faca afaceri cu statul. Au venit sa faca afaceri cu clientii. Or, clientii, daca 6 luni - 1 an nu le dai buna ziua, uita de tine. Clientii isi vor aduce aminte, in momentul in care se va termina criza, de cum au fost tratati de furnizorii de servicii. Or, sunt banci care au inteles lucrul asta", a explicat Toader, 38 de ani, intr-un interviu acordat ZF.

Statul a devenit un client important al ban cilor fiind nevoit sa se imprumute masiv pentru a acoperi deficitul bugetar, ajuns in 2009 la 7,4% din PIB. In plus, nu a existat nici cerere solvabila de la firme si populatie, in conditiile in care economia s-a adancit in recesiune.

Creditul privat a ajuns sa inregistreze o contractie cu 8% in ianuarie anul acesta comparativ cu ianuarie 2009, pentru ca bancherii si-au plasat "confortabil" lichiditatile in titluri de stat. Valoarea titlurilor de stat in lei vandute in 2009 au ajuns la circa 65 mld lei, in timp ce imprumuturile in valuta ale statului de la ban cile locale au totalizat 2,26 mld. euro.

Acum statul reuseste din nou sa imprumute lei de la bancile comerciale la dobanzi mai mici decat rata-cheie a bancii centrale, setata la 7% pe an, investitorii incepand sa priveasca din nou cu ochi buni economia.

"Bancile au de indeplinit bugetele. Iar aceste bugete prevad un anumit nivel de venituri, de cheltuieli. Principalul lor obiect de activitate este creditarea. Lucram cu multe banci si am vazut ca isi propun un nivel important al veniturilor si in 2010 pe care nu il vor putea obtine in absenta creditarii… Cred ca va creste creditarea in 2010", apreciaza Toader.

Exista totusi banci care si-au stabilit tinte agresive de crestere in incercarea de a castiga cota de piata, profitand de slabiciunea unor competitori presati sa-si diminueze costurile. Un avans ar putea sa se inregistreze la credite imobiliare, unde este asteptat un efect pozitiv al programului "Prima casa". Insa bancherii nu se asteapta sa dea prea multe credite de retail anul acesta, avand in vedere starea de incertitudine a populatiei cu privire la evolutia veniturilor si situatia locurilor de munca.

Toader a precizat ca bancile au devenit mai prudente, atitudine pe care o recomanda si persoanelor fizice atunci cand contracteaza un credit.

"Atitudinile sociale cu privire la imprumuturi si economii, cultura, psihologia, educatia au un rol foarte important . Pe vremea parintilor si a bunicilor mei, a avea economii la CEC era o virtute, a avea datorii reprezenta o marca de caracter. Cand semnai un contract de imprumut pentru casa sau masina simteai ca ti se ia respiratia, pentru ca oamenii constientizau ca trebuie sa dea banii inapoi. Nu cred ca acele vremuri se vor intoarce, si nici nu cred ca ar fi bine."

Seful KPMG apreciaza ca nu ar fi indicata reluarea rapida a creditarii acum, pentru ca nu exista fundamentele pentru reluarea cresterii. "Ramane de vazut cum va influenta actuala criza comportamentul economic al oamenilor."