Mihaescu, IFC: Deja se vad primii pasi de creditare. Nu va asteptati insa la cresteri rapide

Autor: Claudia Medrega 23.03.2010

Bancile au suficiente lichiditati, iar creditarea va fi reluata, primii pasi fiind deja vizibili, spune Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania. Bancherii asteapta insa sa vada mai intai semne mai clare de revenire a economiei.



"Acum trebuie ca impactul miscarilor pozitive din economie care s-au inregistrat in ultimele luni sa se vada si mai evident. Dar cred ca deja se vad primii pasi de creditare. Nu ne putem astepta la o recuperare rapida - aceasta a fost discutia dintotdeauna. Recuperarea va fi un pic mai lenta. Cred ca pachetul financiar de la FMI a ajutat semnificativ, redand increderea", a explicat Mihaescu intr-un interviu acordat ZF.

IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale - are expunere de circa 650 mil. euro in Romania, din care aproximativ 60% pe sistemul bancar.

Mihaescu afirma insa ca volumul creditelor pe care bancile le pot acorda este constrans de nivelul capitalului disponibil. In mod normal, pentru fiecare euro din capital, banca poate acorda credite de 12 euro.

In cazul creditelor neperformante (cu intarzieri mai vechi de 90 de zile) suma este dedusa integral din capital, astfel ca deteriorarea portofoliilor din ultimul an a dus la cerinte de capitalizare pentru multe banci. Anul trecut, bancile si-au majorat fondurile proprii cu circa 500 de milioane de euro.

Sefa IFC a precizat ca societatile financiare pot fi ajutate fie prin injectii de capital, fie reducand activele - eliminand din bilant acele active care nu mai sunt performante. "In momentul in care activele neperformante vor iesi din bilanturile bancilor, ele vor avea capital suplimentar si vor putea sa crediteze cu mai multa agresivitate".

Cresterea portofoliului de credite neperformante a generat majorarea cheltuielilor cu provizioanele de risc. Pentru ajustarea portofoliilor, unele banci si-au creat propriile lor divizii de procesare a activelor neperformante sau au inceput sa vanda aceste credite unor firme specializate in recuperarea creantelor.

Divizia de investitii a Bancii Mondiale s-a aratat dispusa sa ajute bancile sa proceseze creditele neperformante. IFC a investit in fonduri ce se ocupa de restructurarea creditelor neperformante.

Boardul IFC a aprobat la inceputul anului trecut o investitie de pana la 100 mil. euro pentru un proiect total de 450 mil. euro pentru cumpararea de credite neperformante din Europa Centrala si de Est. Pana in prezent nicio banca din Romania nu a apelat la programul IFC de preluare a activelor toxice.

"Pentru moment avem finantari de 400 mil. dolari in 12 proiecte - in Cehia, Filipine, Rusia, Thailanda, Columbia si China. Si prin ultimele proiecte care sunt proiecte regionale acoperim si Romania, Ucraina si Turcia. Noi speram sa ajungem la 1,5 mld. dolari in intreaga lume in trei ani de zile. Dar am vrea sa si sindicalizam. Pentru moment am sindicalizat 175 mil. dolari in aceste 12 proiecte, dar pe trei ani de zile avem un plan foarte ambitios si am putea sa ajungem la 4-5 mld. dolari sindicalizat de la alti investitori".

De ce ar crea bancile divizii proprii de procesare a activelor toxice?

"Pentru ca aceasta activitate ar putea sa aiba niste rezultate bune. Pentru ca return-ul pe equity este semnificativ si atunci sunt unele societatii, banci sau chiar institutii de stat, care prefera sa-si faca propriile agentii si sa se ocupe de aceasta restructurare. Si este perfect recomandabil. Nu exista o reteta: trebuie neaparat sa-ti vinzi activele catre o societate specializata versus realizarea unor agentii in house".

Mihaescu a explicat ca prelucrarea activelor neperformante cere o expertiza deosebita, fiind nevoie de o imbinare a experientei internationale cu cea locala.

Diferenta consta in faptul ca, in cazul in care entitatile opteaza pentru o agentie proprie, se vor bucura de randamentul pe care-l vor obtine, dar trebuie sa injecteze in aceasta perioada banii necesari pentru restructurare. "Caci numai cu rescadentarea clara, fara injectie de bani suplimentari, in general, nu se salveaza activele respective".

Deci, daca societatea "simte" ca are expertiza si fondurile necesare pentru aceasta restructurare, o poate realiza "inhouse", cu rezultate pozitive. In cazul in care prefera ca restructurarea sa fie facuta de altcineva, vinde activele pur si simplu si astfel isi micsoreaza bilantul si creste gradul de capitalizare.

Ca raspuns la criza, IFC a mai lansat la nivel international doua fonduri - fondul de capitalizare a bancilor si facilitatea de trade finance - ambele disponibile si pentru Romania. "In Romania nu am avut cereri de capitalizare a bancilor pentru ca ele sunt inca bine capitalizate. Cu fondul de capitalizare am facut investitii in regiune, in banci din Ucraina sau Kazahstan, dar nu in Romania". IFC a participat cu 1 mld. dolari la fondul de capitalizare si a atras inca 2 mld. dolari.

Trei banci au accesat garantii pentru finantarea de tranzactii comerciale

Facilitatea de trade finance ofera bancilor confirmatoare garantii partiale sau integrale pentru acoperirea riscului de neplata al bancilor din tarile emergente pentru astfel de tranzactii. Facilitatea se ridica la 3 mld. dolari si in mai 2009 s-a lansat o noua initiativa pentru a creste aceasta facilitate la 5 mld. dolari.

Mihaescu a precizat ca in Romania, a avut loc negocierea unor acorduri cu trei institutii de credit din top 10 pentru a intra in randul bancilor confirmatoare pe proiecte de trade finance. "Ele participa tocmai la acest efort de promovare a comertului, fara sa consume capital propriu. Acesta este un lucru pozitiv".

In opinia sefei misiunii IFC, sistemul bancar romanesc a depasit criza cu bine si chiar daca ar mai putea sa apara probleme in acest an legate de cresterea creditelor neperformante, perspectiva este pozitiva. "Cred ca sistemul bancar romanesc a trecut criza, pana in acest moment, cu bine. Pot sa mai fie probleme in acest an, dar marginale."