Presedintele ANRE catre investitorii italieni in energie verde: Ma intreb cum de ati venit in Romania

Autor: Roxana Petrescu 23.03.2010

Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) spune ca este uimit ca sunt companii care au venit in Romania sa faca investitii in energia regenerabila in contextul in care cadrul legal este greoi iar autoritatile sunt lipsite de experienta.

"Stau si ma intreb cum de ati venit in Romania. Avem un cadru legal greoi, avem lipsa de experienta, dar ne dorim sa ajungem la nivelul statelor europene. Oricum nu este nicio discriminare pentru ca si investitorii romani se confrunta cu aceleasi probleme. Ne dam seama ca energia regenerabila este importanta mai ales ca sursele verzi sunt gratuite. Bunul Dumnezeu nu trimite factuta", a spus Lificiu in cadrul unei conferinte organizata de Unimpresa, asociatia patronala a investitorilor italieni din Romania.

Lificiu a mai spus ca spera ca in timp de o luna si jumatate legea 220 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii de energie din surse regenerabile sa devina aplicabila.

"Sunt unele probleme de inaplicabilitate cu legea 220. Incercam sa le rezolvam si sper sa avem intr-o luna, o luna jumate o lege functionala", a mai spus Lificiu. Legea 220 pentru sustinerea investitiilor in domeniul energiei regenerabile ar fi trebuit sa fie in aplicare inca din 2009.