Impuls Leasing are in plan sa dea finantari de 100 mil. euro anul acesta

Autor: Angela Placinta 29.03.2010

Compania mizeaza pe un produs de credit pe care il va lansa in scurt timp, destinat firmelor care acceseaza fonduri europene si care ar putea compensa o parte din golul lasat de scaderea vanzarilor de masini.



Impuls Leasing, una din primele zece companii din piata de leasing financiar, se asteapta sa finanteze anul acesta bunuri in valoare de 100 de milioane de euro, in crestere cu aproape 20% fata de 2009.

Anul trecut valoarea masinilor si a echipamentelor finantate de companie s-a redus cu 60%, pana la 84,2 milioane de euro, intreaga piata de leasing fiind puternic lovita de criza.

"Daca ar fi sa tragem o concluzie dupa primele doua luni din acest an, planul nostru pentru 2010 nu este realizabil. Dar ma astept ca piata sa plece din loc la un moment dat, pentru ca exista oameni si firme care trebuie sa isi schimbe masinile, dar si pentru ca s-a restrans competitia pe piata de leasing si atunci e normal ca cei ramasi sa prinda mai mult", afirma Razvan Diaconescu, directorul general al companiei Impuls Leasing.

Finantarile pentru autovehicule au reprezentat anul trecut 90% din portofoliul companiei, restul de finantari fiind acordate pentru achizitia de echipamente. "In continuare ne vom baza tot pe autoturisme, chiar daca piata scade, dar si pe camioane, unde am observat ca a inceput sa apara cerere. Pe echipamente nu prea exista cerere, iar pe real estate nu facem nimic deoarece nu avem cum sa stim cu siguranta care sunt preturile din aceasta piata."

Intra pe credite pentru fonduri europene

In urmatoarea luna compania intentioneaza sa lanseze un produs de creditare pentru cofinantarea proiectelor realizate din fonduri europene in agricultura.

"Exista o adevarata pasiune in piata pentru fondurile structurale, din acest motiv multi antreprenori nu ajung la leasing. Vrem sa dezvoltam un produs de creditare pentru agricultura. Tinta noastra este sa il lansam, nu-mi dau seama cat de mare este aceasta piata", explica Diaconescu.

El spune ca daca inainte de criza un client trebuia sa arate doar "bine" pentru a primi o finantare, acum calificativul a crescut la "extraordinar", astfel incat creditorul sa fie sigur ca nu se va confrunta cu inca un caz de insolventa.

"Acum un client trebuie sa arate extraordinar ca sa il finantam, pentru ca premisa este ca economia merge foarte prost. Inainte trebuia sa arate doar bine."

Recuperarile vor continua la fel ca in 2009

Seful Impuls Leasing se asteapta ca anul acesta ritmul recuperarilor de masini de la clientii rau-platnici sa continue la cote la fel de inalte ca anul trecut, cand firmele de leasing au recuperat peste 15.000 de autovehicule si echipamente.

"Companiile care au inceput mai tarziu recuperarile vor mai avea de lucru anul acesta. Noi cred ca vom incepe sa descrestem, am terminat cu curatarea portofoliului, desi aici depinde si de cum va evolua criza, pentru ca ar putea sa apara noi clienti rau-platnici."

In 2009 Impuls Leasing a vandut 1.200 de masini recuperate de la clienti care nu si-au mai putut plati ratele, iar in prezent mai are pe stoc 1.000 de autovehicule. In parcurile auto din intreaga tara exista acum mii de masini, camioane si diverse echipamente, in special de constructii, pe care firmele de leasing incearca sa le revanda.

"Piata locala ar putea absorbi aceste masini, dar totul depinde de pret. In Romania nu gasesti clienti pentru flote, iar strainatatea este singurul debuseu."

Impuls Leasing este controlata de entitati din grupul austriac Raiffeisen, care mai detine pe piata locala compania Raiffeisen Leasing.

O piata la pamant

Piata de leasing este cel mai afectat sector al economiei, cu o scadere de 72% anul trecut, dupa ce pana in 2008 a inregistrat cresteri anuale de 40-60%.

Firmele de leasing au inregistrat anul trecut scaderi dramatice ale afacerilor, de pana la 90%, iar aproximativ 20 de firme mici si-au incetat activitatea.

Finantarile pentru achizitia de autovehicule au scazut anul trecut cu 75%, pana la 839,6 milioane de euro, iar cele pentru echipamente s-au redus cu 76%, pana la 261 de milioane de euro. In acelasi timp, leasingul imobiliar a inregistrat o scadere de 34%, la 232,6 milioane de euro.

Intreaga piata de leasing a totalizat anul trecut 1,3 miliarde de euro, fata de 4,8 miliarde de euro in anul 2008, iar cele mai optimiste previziuni pentru acest an indica o crestere de cel mult cateva procente.