Legea care ar urma sa puna capat risipei bugetare merge la promulgare

Autor: Iulian Anghel 30.03.2010

Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, al carei scop este tinerea in frau a cheltuielilor publice si limitarea deficitului a trecut ieri de votul plenului Camerei Deputatilor si va merge la promulgare.
Votul, intial programat pentru astazi, a fost devansat, iar actul normativ a trecut ieri de vot, cu putina vreme inainte ca seful FMI (institutie care a cerut aceasta lege), Dominique Strauss-Khan, sa se adreseze Parlamentului roman.
Legea impune Ministerului de Finante o suma de reguli fiscale, ca de pilda o rata anuala de crestere a cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat care sa fie mentinuta sub rata anuala de crestere nominala a PIB, dar si reguli privind disciplina bugetara, care impun ca, pe parcursul exercitiului bugetar, creditele bugetare aprobate pentru cheltuieli de investitii sa nu poata fi utilizate pentru cheltuieli curente.
De asemenea, orice initiativa legislativa trebuie, obligatoriu, insotita de un studiu de impact pe buget. Nu mai pot fi promovate legi cu impact pe buget cu 180 de zile inaintea incheierii mandatului Guvernului, iar cheltuielile cu personalul nu mai pot fi majorate cu ocazia rectificarilor bugetare.
Un raport al BCR privind evolutia Romaniei prezentat ieri sustine ca "ar trebui sa intareasca disciplina fiscala atat in timpul, cat si dupa expirarea prezentului acord stand-by cu FMI, precum si sa contribuie la reducerea deficitului bugetar catre limita de 3% din PIB".

Ce prevede legea