Uniunea Europeana are nevoie de mai multa coordonare

Ziarul Financiar 31.03.2010

Uniunea Europeana risca sa ramana un jucator din liga a doua pe scena economiei mondiale in lipsa unei mai bune coordonari intre statele membre, in timp ce in prima liga vor ramane Statele Unite ale Americii si ar putea sa acceada China sau Brazilia, economii in plina dezvoltare in prezent.

"Nu poti avea moneda unica fara sa ai mai multa coordonare economica. Trebuie sa avem mai multa coordonare in zona euro, dar si la nivelul intregii Uniuni", a spus Strauss-Kahn, care inainte sa preia conducerea FMI in toamna anului 2007 a detinut mai multe posturi de ministru in executivul francez si a fost membru al Adunarii Nationale din Franta.

"Beneficiile acestei integrari au fost enorme. Dar nu poti avea doar beneficii, fara constrangeri. Daca vrei sa te integrezi, sa fii o forta globala, inseamna sa pierzi un pic din suveranitate. Eu cred ca este bine sa mergem inainte, nu ma deranjeaza sa ma simt mai putin francez si mai mult european."
Aveti grija la deficit, cheltuiti banii cu gandul la generatiile viitoare

Este normal ca o tara in dezvoltare sa faca deficite, insa acestea trebuie sa fie tinute in limite sustenabile, iar cheltuielile orientate spre domenii productive. "Nu va spun sa nu faceti deficite. Dar regula este sa nu aveti deficite nesustenabile, pentru ca veti avea o explozie - am vazut deja un exemplu (Grecia, n. red.) daca veti putea sa impingeti deficitul, inseamna ca azi consumati pe banii de maine si impingeti plata catre copiii vostri. Este un bun management daca investesti si produci ceva pentru generatiile urmatoare", a spus Strauss-Kahn. Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 7,4% din Produsul Intern Brut. Pentru anul acesta deficitul planificat este de 5,9%, insa dupa primele doua luni dezechilibrul bugetar a ajuns deja la 1,1% din PIB, adica 6 mld. lei (1,4 mld. euro). Limita agreata pe primul trimestru este de 8,3 mld. lei.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a precizat ca primele estimari arata ca deficitul bugetar s-a incadrat in tinta stabilita pentru primul trimestru.