ASE-ul a desemnat decanul Facultatii de Finante la Consiliul fiscal. BNR si ARB nu se grabesc

Autor: Iulian Anghel 07.04.2010

La 10 zile de la adoptarea de catre Parlament a legii responsabilitatii fiscale, institutiile care ar trebui sa trimita oamenii in asa-numitul Consiliu fiscal, care urmareste coerenta programului economic a Guvernului, nu se grabesc sa faca nominalizari. Legea a fost aprobata la 30 martie - Guvernul a cerut sa fie discutata in procedura de urgenta - si este trimisa Presedintiei spre promulgare, insa seful statului nu semnase, pana la inchiderea editiei, decretul de promulgare.

Cei cinci membri ai Consiliului fiscal trebuie sa fie nominalizati de BNR, Asociatia Romana a Bancilor, Institutul Bancar Roman, Academia de Studii Economice (ASE) si Academia Romana. Doar ASE a facut o propunere care este publica - este vorba despre Tatiana Mos teanu, decanul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori. "Nu am recomandat-o pentru ca este decanul Facultatii de Finante, ci pentru ca este cea mai buna alegere a noastra", spune rectorul ASE, Gheorghe Rosca.

Tatiana Mosteanu este doctor in economie si conduce Facultatea de Finante din cadrul ASE din 2004 si lucreaza in ASE de 39 de ani.

Inca de pe timpul in care legea responsabilitatii fiscale era la Senat - cu mai bine de o luna in urma -, ministrul finantelor, Sebastian Vlasescu, ceruse institutiilor amintite sa se grabeasca cu nominalizarile pentru Consiliul fiscal, avand in vedere importanta sa. Nominalizarile trebuie examinate de Comisiile de buget-finante ale Parlamentului si apoi validate de plen, ceea ce necesita timp.

"Nu stiu daca s-a facut o nominalizare" din partea Bancii Nationale, spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

"Cand o sa fie momentul, o sa facem un anunt", afirma, la randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu, spune ca nu a primit nicio propunere de la aceasta institutie.

Teoretic, propunerile trebuie facute la maximum 45 de zile de la adoptarea legii responsabilitatii fiscale, insa Vladescu ar vrea sa grabeasca alegerea lui, imediat dupa promulgarea legii, avand in vedere ca actul normativ a fost elaborat la cererea FMI.

Consiliul fiscal are ca atributii urmarirea programului economic pe termen lung al Guvernului, elaborarea de recomandari privind prognozele bugetare si macroeconomice si evaluarea performantelor fiscale ale Executivului. De asemenea, face recomandari si cu privire la legea bugetului si la legile cu impact economic.

Rolul sau va fi, asadar, destul de consistent si nu trebuie uitat nici faptul ca legea responsabilitatii fiscale a fost adoptata la insistentele FMI de care Romania este legata printr-un acord de imprumut.

Legea responsabilitatii fiscale interzice majorarile salariale cu sase luni inainte de alegerile prezidentiale sau parlamentare. De asemenea, cheltuielile de personal nu vor mai putea fi majorate prin rectificari bugetare, iar aceste rectificari sunt limitate la maximum doua pe an. Legea prevede ca banii alocati investitiilor nu pot fi dati pentru pensii si salarii.

Actul normativ obliga Guvernul ca, sub supravegherea Consiliului fiscal, pana la 30 mai a fiecarui an, sa elaboreze o strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani. De asemenea, cu doua luni inaintea alegerilor generale, liderii partidelor pot solicita Consiliului fiscal calcularea impactului financiar al politicilor propuse Guvernului.

Legea mai obliga Guvernul sa publice, cu cel putin 60 de zile inaintea alegerilor parlamentare, un raport cu privire la situatia economica si bugetara.

Cine este Tatiana Mosteanu, propunerea ASE in Consiliul fiscal