Isarescu: Zona euro poate fi o cutie neagra daca intram nepregatiti

Autor: Liviu Chiru 15.04.2010

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ieri ca obiectivul de trecere la euro din 2015 reprezinta un stimulent pentru realizarea reformelor necesare.



Adoptarea euro inainte ca economia sa se fi ajustat, iar firmele locale sa devina competitive pe pietele externe poate fi o capcana - a fost una dintre putinele concluzii ale unui seminar organizat ieri de BNR pe tema competitivitatii exporturilor.

"A considera zona euro ca un fel de panaceu este periculos. Intram intr-o cutie neagra daca nu suntem bine pregatiti. Daca ai intrat in zona euro cu un curs dezechilibrat, ca sa castigi competitivitate singura solutie este sa tai salarii si cheltuieli", a avertizat guvernatorul Mugur Isarescu, reamintind exemplul crizei prin care trece Grecia. Firmele sunt raspunzatoare la nivel individual sa faca investitiile necesare pentru a deveni competitive, iar politicile macro nu pot substitui aceste eforturi, a afirmat si Surica Rosentuler, directorul directiei Studii Economice din BNR. "Dacia se bate pe pietele straine, spre exemplu, cu Fiat, nu cu Italia." Si ea a avertizat ca dupa trecerea la euro exportatorii nu vor mai avea confortul de a cere Bancii Nationale sa deprecieze cursul pentru a-i ajuta.

Intrebat despre afirmatia directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, care a spus in recenta vizita la Bucuresti ca este mai important ca Romania sa aiba temele facute la intrarea in Uniunea Monetara Europeana chiar daca aceasta presupune o amanare, Isarescu a replicat ca actualul calendar reprezinta si un stimulent pentru realizarea reformelor necesare.

"Noi insistam pe 2014-2015 pentru ca acest calendar poate si trebuie sa fie un catalizator pentru politici macroeconomice coerente. Fara un mix echilibrat, nu intram nicaieri", a spus Isarescu.