Investitorii romani le cer brokerilor actiuni nemtesti: Daimler si Deutsche Bank, inregistrate la Depozitar

Autor: Adrian Cojocar 19.04.2010

Doua dintre cele mai mari societati de brokeraj de retail autohtone, BT Securities si Estinvest din Focsani, au solicitat si au obtinut inregistrarea de actiuni internationale la Depozitarul Bursei pentru ca investitorii romani interesati de astfel de achizitii sa-si stie actiunile in siguranta.

Actiunile straine inregistrate la Depozitarul Central la cererea brokerilor ar putea fi tranzactionate pe viitorul sistem alternativ al Bursei (CAN), avizat saptamana trecuta de CNVM, care are si o categorie destinata companiilor internationale.

"Ne pregatim, am facut primii pasi. Nu va fi insa usor de pus in functiune sistemul, pentru ca tranzactiile cu actiuni internationale se realizeaza pe conturi globale. Proiectul pentru ATS-ul Bursei este inceput de doi ani si jumatate. In momentul in care va fi lansat si testat ATS-ul Bursei vom tranzactiona pe acest sistem. Pana atunci nu putem sa facem un plan de business. Pare interesanta ideea, incep inregistrarile de actiuni, chiar noi am inregistrat ultimele doua actiuni care sunt sunt solicitate de un client" , a spus Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Ultimele actiuni inregistrate de brokerii romani la Depozitar sunt cele ale constructorului de automobile german Daimler AG (DAI) si cele ale bancii germane Deutsche Bank (DBK), in urma unei solicitari venite din partea BT Securities. In urma cu o saptamana, Estinvest a obtinut inregistrarea actiunilor grupului energetic ceh CEZ. Tot Estinvest a cerut anul trecut inregistrarea la Depozitar a actiunilor OMV si Deutsche Börse.

"Primele tranzactii cu actiuni OMV le-am realizat pentru a testa sistemul de decontare al Depozitarului Bursei. Acum am cerut inregistrarea actiunilor CEZ la Depozitar pentru ca avem un client care vrea sa cumpere aceste titluri si vrea sa stie ca le are aici si ca sunt in siguranta. Lucram cu Depozitarul pentru ca se misca mai repede si costurile sunt mai mici decat anterior", spune Lucian Isac, directorul general al Estinvest.

El a precizat ca s-ar bucura sa vada actiuni internationale pe sistemul alternativ al Bursei, dar ca deocamdata nu se pune problema ca Estinvest sa aduca actiuni pe acest sistem, in conditiile in care firma de brokeraj opereaza la randul ei prin intermediul unor brokeri care tranzactioneaza direct pe pietele respective.

Investitorii nu se mai multumesc cu ce gasesc pe Bursa

In ultima perioada tot mai multi investitori romani si-au manifestat interesul pentru tranzactionarea de actiuni internationale, fapt pentru care multe societati de brokeraj au lansat platforme online prin intermediul carora clientii au la dispozitie o gama larga de actiuni straine.

Totusi, costurile tranzactiilor realizate printr-un astfel de sistem sunt destul de ridicate, iar Bursa de la Bucuresti a facut in ultima perioada pasi importanti pentru punerea in functiune a unui sistem alternativ de tranzactionare care ar permite listarea si transferul de actiuni internationale prin platforma Bursei.

CNVM a aprobat recent constituirea si administrarea sistemului alternativ de tranzactionare (ATS) de catre BVB in calitate de operator de sistem. Reprezentantii Bursei au spus recent ca noul sistem va fi lansat in curand, fara a preciza insa o data la care ATS-ul ar putea deveni operational.

Pentru a se putea tranzactiona titluri straine prin sistemul alternativ, este nevoie ca un broker sa opereze atat pe o bursa de afara, unde este listata actiunea respectiva, cat si la BVB, iar acesta sa joace rolul de market-maker in Romania.

Printre societatile de brokeraj de la Bursa care au calitatea de membru pe alte burse straine se numara BT Securities (Bursa din Viena) si Wood&Co (Bursa din Praga).

Singurele actiuni straine tranzactionate in prezent pe Bursa de la Bucuresti la categoria internationala sunt cele ale Erste Bank (EBS), transferurile cu acestea fiind disponibile inca de la inceputul anului 2008.