Statele Unite lanseaza o noua bancnota hi-tech de 100 de dolari

Autor: Cristina Roşca 23.04.2010

Intr-o lume in care securitatea a ajuns un subiect extrem de controversat, guvernul american a decis sa scoata pe piata o noua bancnota revolutionara de 100 dolari. Entuziasmul de la nivel inalt paleste insa cand vine vorba de falsificatorii de bani, scrie Wall Street Journal.

Trezoreria a facut publica ceea ce numeste "noua generatie de o suta", o bancnota de 100 de dolari modificata, cu un nou design, al carei scop este sa fie invincibila in lupta cu falsificatorii. Noile "hartii" vor fi disponibile incepand cu 10 februarie 2011. Vechile bancnote vor fi acceptate pana cand vor iesi din circulatie.

Banii folosesc tehnologia 3D

Exista ceva ce nu se schimba in cazul acestei bancnote. Portretul atotcunoscut al lui Benjamin Franklin ramane la locul sau. Ce este nou si cel mai important este ca peste textul extras din Declaratia de Independeta este amplasata o pana utilizata de Parintii Fondatori - liderii politici care au semnat Declaratia de Independenta in 1776 - iar pe centrul bancnotei este asezata o banda de securitate 3D. Imaginile de pe banda de securitate se modifica in timp ce bancnota este rasucita. Noul design este menit sa ingreuneze "munca" falsificatorilor de bani.

Guvernul este deja obisnuit cu procesul de redesenare a bancnotelor. In ultimul deceniu, bancnotele de 20, 50, 10 si 5 dolari au suferit modificari de design. Ultima data cand bancnota de 100 de dolari a suferit o modificare de design a fost in martie 1996.

In principiu, Trezoreria Statelor Unite modifica designul banilor o data la sapte pana la zece ani, deoarece descoperirile din domeniul tehnologiei permit autoritatilor sa lupte mai bine impotriva falsificatorilor de bani.

Secretele noii bancnote

Scopul acestui "joc" este crearea unor bancnote care sunt greu, chiar imposibil de falsificat, insa usor pentru public de recunoscut daca sunt sau nu autentice. Aceast proces este unul delicat deoarece in prezent in circulatie exista 6,5 miliarde de bancnote de 100 de dolari, iar doua treimi dintre acestea depasesc granitele Statelor Unite, potrivit Fed.

In 1996, cand designul hartiei de 100 de dolari a fost pentru ultima data modificat, noutatile au constat in aplicarea unui filigran si in modificarea numeralului

100 astfel incat culoarea acestuia sa se modifice in functie de miscare. De aceasta data, doua dintre cele mai evidente modificari sunt banda de securitate inserata in bancnota si clopotul Liberty Bell - simbol al Revolutiei americane - ce apare si dispare in calimara de langa portretul lui Benjamin Franklin. Banda de securitate contine imagini cu clopote, care se modifica in numerale 100, care se schimba ulterior in clopote odata cu rotirea bancnotei. Daca sensul miscarii este stanga-dreapta, atunci imaginile par a se misca sus-jos si invers.

Noile descoperiri tehnologice au ajutat autoritatile americane sa creeze o bancnota "moderna".

Cele mai valoroase bancnote din lume