Alegerile din Colegiul 19 Bucuresti: testul aliantei PSD-PNL in fata unui PDL izolat

Autor: Iulian Anghel 22.04.2010

Un numar de 104.000 de bucuresteni cu drept de vot sunt asteptati duminica in Colegiul 19 din Sectorul 4 Bucuresti pentru a alege un deputat pe locul ramas vacant dupa plecarea Danielei Popa (PC) din Camera Deputatilor la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Lupta pentru acest fotoliul din partea PDL Teo Trandafir, vedeta TV, si Liliana Minca (fosta Ghervasiuc, fosta sefa a Loteriei romane).

Rezultatul are o miza locala, dar el va fi prezentat de partide ca avand o semnificatie la nivel national - o data pentru ca doar Colegiul 19 are un numar de locuitori cat un oras mare, si, a doua oara, pentru ca rezultatul poate indica, intr-o oarecare masura, un trend.

In plan parlamentar, rezultatul nu schimba lucrurile - PDL avand 125 de deputati, iar PSD-PC, 93. Insa pentru PDL castigarea acestui mandat ar fi un succes dupa o serie de esecuri la Bucuresti.

In 2004, Adrian Nastase constata cu amaraciune ca Bucurestiul l-a facut presedinte pe Traian Basescu. Cinci an mai tarziu, chiar daca Basescu avea sa castige un al doilea mandat, el a pierdut la Bucuresti, e drept la un scor infim, in fata lui Mircea Geoana. Cu un an inainte candidatul PDL Vasile Blaga pierdea Primaria Generala in favoarea lui Sorin Oprescu (fugit de la PSD), dupa ce democrat-liberalii o castigasera de trei ori la rand. Cateva luni mai tarziu, la legislative, PDL avea sa revina si sa castige cu patru puncte in fata PSD, dar peste inca un an, la prezidentiale, cei mai multi dintre bucuresteni si-au indreptat votul catre Mircea Geoana (sprijinit si de PNL)

La finele anului trecut, aceasta alianta dintre PSD si PNL l-a impus deputat, intr-un alt colegiu bucurestean, pe liberalul Radu Stroie, pe locul ramas vacant dupa plecarea lui Bogdan Olteanu la BNR.

Acum, PSD si PNL o sprijina pe conservatoarea Liliana Ghervasiuc impotriva candidatei PDL, Teo Trandafir. Daca aceasta alianta va invinge PDL si sarmul personal al vedetei tv, atunci aceasta nu va fi doar o infrangere locala pentru democrat-liberali, ci o problema de viitor foarte serioasa pentru ei.