Horatiu Cercel muta Concefa pe Bursa sau la Sibex ca sa stranga mai usor bani pentru investitii

Autor: Adrian Cojocar 27.04.2010

Omul de afaceri Horatiu Cercel, proprietarul Concefa Sibiu (COFI), spune ca vrea sa transfere actiunile firmei de constructii pe piata reglementata a BVB sau Sibex pentru a putea sustine planul de dezvoltare pe urmatorii cinci ani.



"Listarea este benefica pentru companie, prin aportul de capital de care a beneficiat si in trecut, actiunile pot fi mult mai atractive pentru investitori. Avem un plan ambitios pentru urmatorii cinci ani si am putea apela la Bursa pentru a strange fondurile necesare", spune Horatiu Cercel, care detine 63% din actiunile companiei.

In prezent, actiunile Concefa Sibiu sunt listate pe piata RASDAQ la sectinea XMBS, unde transferurile de actiuni se fac prin negociere si cu program limitat de tranzactionare. Cu toate acestea, compania a intrat in 2007 in vizorul fondurilor de investitii straine, americanii de la Artio Global detinand circa 2,6% din capital.

In perioada 2007-2008, Concefa a realizat trei majorari de capital cu aport in numerar, prin intermediul carora a atras de pe Bursa circa 18,2 mil. lei (5,2 mil. euro). Cea mai mare parte a finantarii a venit insa din credite bancare, care i-au afectat puternic profitul in ultimii doi ani, din cauza cresterii dobanzilor si a cursului de schimb.

Mizeaza pe infrastructura

"In primul rand vrem sa devenim lideri in constructii pe segmentul de cai ferate din Romania, in prezent noi fiind un jucator important pe acest segment, insa piata este foarte mica. Piata de cai ferate ne asteptam sa creasca semnificativ dat fiind fondurile europene disponibile si odata ce Guvernul isi va indrepta atentia spre aceasta piata. Vrem sa fim un jucator vizibil si pe piata de drumuri, sa continuam sa ne extindem si pe piata de constructii civile si industriale. Nu exclud sa ramanem si pe piata imobiliara", spune Cercel.

Compania intentioneaza sa atraga in acest an printr-o majorare de capital suma de 59,1 mil. lei (14,2 mil. euro) in numerar. Potrivit omului de afaceri, banii din majorare sunt destinati cresterii capitalului de lucru, finalizarii investitiilor deja incepute, continuarea retehnologizarii, precum si pentru noi achizitii.

Conducerea Concefa va propune actionarilor achizitia a 90% din actiunile firmei de constructii Tunele Brasov, in vederea consolidarii companiei, tranzactie care ar putea consuma o buna parte din aporturile actionarilor. Tunele SA a avut in 2008 afaceri de 31,3 mil. lei (8,5 mil. euro) si un profit de circa 95.000 de lei.

"Unii actionari ai Concefa au o problema cu companiile care fac parte din grup si care nu sunt detinute de societate si doresc consolidarea detinerilor mele pe alte companii, iar eu voi ramane strict actionar al Concefa. Tunele SA este prima care va fi consolidata si mai raman 2-3 firme pe care vom vedea ce vom face cu ele, le restructuram, le vindem. Inca nu stiu cat va fi achizitia Tunele, am angajat un evaluator", spune Horatiu Cercel, care detine peste 70% din actiunile firmei brasovene.

Contracte de 45 mil. euro

Omul de afaceri spune ca anul acesta Concefa va depasi varful de afaceri din 2008, de 140,7 mil. lei (38,2 mil. euro) si se bazeaza pe o marja de profit de peste 10%.

"Restul de lucrari de finalizat se ridica in prezent la 45 mil. euro, fara alte lucrari pe care le-am putea castiga anul acesta. Profitul companiei in 2010 il estimez la peste 10% din valoarea lucrarilor pentru ca nu ne mai asteptam sa avem pierderi financiare ca in 2008 si 2009. Cred ca va fi si un plus de profit din reevaluarea datoriilor si dobanzile mai mici la credite. Dobanzile au scazut fantastic de mult in ultimul an pentru ca noi le-am legat la ROBOR. Platim acum la lei dobanzi de sub 8%, fata de 14% sau chiar 16% la cat ajunsesera anul trecut", a precizat Cercel.

Concefa intentioneaza sa atraga anul acesta fonduri europe in valoare de 7 mil. euro cu scopul achizitiei de echipamente destinate asfaltarii, segment de piata pe care compania crede ca poate castiga multe licitatii.

Firma de constructii va finaliza anul acesta un proiect propriu de dezvoltare imobiliar care include atat apartamente, cat si spatii pentru birouri si spatii comerciale, cu o suprafata desfasurata de 14.000 de metri patrati.

La pretul de inchidere de ieri, de 0,4 lei, Concefa este evaluata pe Bursa la 19 mil. euro.