Topul celor mai mari finantari imobiliare acordate. In ce proiecte s-au dus banii bancilor

Autor: Cristi Moga 28.04.2010

Omul de afaceri Iulian Dascalu, proprietarul a patru centre comerciale sub brandul Iulius Mall si dezvoltatorul proiectului Palas din Iasi, a obtinut cea mai mare finantare pentru proiecte imobiliare in Romania, fiind totodata si investitorul imobiliar cu cel mai mare portofoliu de credite in derulare.

Ieseanul a luat 257 de milioane de euro de la banca germana Eurohypo in contul mallurilor Iulius Mall Cluj si Iulius Mall Timisoara, a mai atras de la Marfin Bank inca 51,5 milioane de euro pentru realizarea mallului de la Suceava si are inca un credit de 112,8 milioane de euro contractat de la UniCredit Tiriac pentru realizarea complexului mixt Palas din centrul Iasiului. In total, circa 420 de milioane de euro, credite cu care Dascalu este, totodata, unul dintre cei mai indatorati antreprenori romani din toate domeniile. Transe din aceste credite au fost deja rambursate, in timp ce banii din creditul pentru proiectul Palas nu au fost inca investiti integral. In plus, cele patru malluri operationale i-au adus lui Dascalu venituri din chirii de 40 de milioane de euro, bani suficienti pentru acoperirea ratelor.

Dupa Dascalu, un alt investitor in centre comerciale care s-a dezvoltat prin credite sunt belgienii de la BelRom, care au luat circa 230 de milioane de euro de la grupul KBC pentru realizarea unor parcuri de retail in mai multe orase din tara.

O suma apropiata a tras si grupul israelian AFI Europe pentru dezvoltarea unui singur mall - Cotroceni Park din Bucuresti - care este la ora actuala cel mai "scump" mall facut in Romania.

De o finantare de peste 100 mil. euro a avut nevoie si Gabriel Popoviciu pentru realizarea mallului Baneasa Shopping City din nordul Capitalei - bani pentru care a apelat la un consortiu de banci (SocGen, UniCredit, NBG) care ar urma sa finanteze si extinderea proiectului, care va cuprinde un cinematograf si o zona de entertainment.

Proiectele de birouri care au atras cele mai mari finantari bancare sunt Floreasca Business Park (Aurel Vlaicu), Swan Office Park, Upground Estates si Global City din Pipera, imobile pentru care bancile au adus peste 300 de milioane de euro.

Exceptand proiectele lui Dascalu, centrele comerciale din afara Bucurestiului care au atras cei mai multi bani au fost ERA din Oradea si Iasi, Gold Plaza Baia Mare si Atrium Center din Arad, proiecte cu o expunere din partea bancilor de cel putin 60 de milioane de euro fiecare.